Válasszon nyelvet
Hungarian Czech Dutch English French Italian Polish Romanian Russian
Elnökségi ülés
Közgyűlés
Közhasznúsági jelentések
1%-os felajánlás
Kapcsolataink
Mi újság Fényszarun?

PostHeaderIcon Köszöntjük weblapunkon

PostHeaderIcon Egyesületi kirándulás Zsombón és Szegeden

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete rendszeresen szervez belföldi kirándulásokat. Augusztus 29-én, szombaton azzal a céllal indultunk útnak, hogy egy fényszaruról is kirajzott családok - elődeink – új „hazáját” ismerjük meg. A török dúlás után 1719-ben az elnéptelenedett Kiskundorozsmát főleg jász családokkal köztük községünkből telepítették be. A fényszarui telepesek Kiskundorozsmához tartozó Zsombói határrészen kerestek új életteret, a zsírosabb földeken gabonát termesztettek és rideg állattartást folytattak. A terület Zsombó néven 1850-től önálló település lett.
 

 

PostHeaderIcon V. Jubileumi Kemence ünnepe

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2011-ben indította útjára a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél az akkor elkészült közösségi kemence kapcsán augusztus 20-hoz kapcsolódóan a Kemence ünnepét. A kezdeményezésből hagyomány lett és a rendezvényt kezdetektől támogatja a Jászfényszaruért Alapítvány.  

 

PostHeaderIcon Megemlékezés

20151006 megemlekezes Jaszbereny

 

PostHeaderIcon Színházi programok

   A FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2015. október hónapban a Madách Színház következő előadásaira, Budapestre különjáratú autóbuszt indít.

 

PostHeaderIcon Színházi program

Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2015. október 02-án (péntek) 17 órakor a Jászberényből jövő autóbuszra jobb oldalon lévő helyi autóbuszmegállókban, illetve a Városháza előtti gyülekezéssel, indulunk Gödöllő irányába különjárati autóbusszal Budapestre József Attila Színház (1134. Budapest, Váci út 63.) Bánffy bérlet – 1. előadása William Shakespeare: Othello drámát két felvonásban megnézni.

 

PostHeaderIcon Jász Múzeumban könyvbemutatók

20150923 jasz muzeumban konyvbemutato

 

PostHeaderIcon II. Kulturális örökség napja Jászfényszarun 2015. szeptember 19.

   A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 1999-ben megbízta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságát (akkori nevén Országos Műemlékvédelmi Hivatal Nemzetközi és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályát), hogy szervezze meg a rendezvényt. Ezt a koordináló munkát 2013-tól a Belügyminisztérium megbízásából a Lechner Lajos Tudásközpont vette át. Azóta minden év harmadik hétvégéjén az országban több száz programra, eseményre kerül sor.
   Másfél évtized után
a Fényszaruiak Baráti Egyesülete (FÉBE) 2014. szeptember 20-án nagyszabású ünnepség keretében tartotta meg Jászfényszarun hagyományteremtő céllal az első Kulturális örökség napját.
   A FÉBE, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárral, mint a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény üzemeltetőjével közösen rendezi meg a 2015 évi helyi ünnepséget.
   A kulturális örökség helyi programja a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél (Somogyi Béla út 24. szám alatt) és a Római Katolikus Templomban szeptember 19-én valósul meg.

 

PostHeaderIcon IN MEMORIAM Dr. László Kálmán (1921-2015)

Szegény paraszti családban 1920. december 11-én született Jászfényszarun a mozi soron, a mai Bethlen Gábor utcában. Dr. László Kálmánról gyermekoromban hallottam először szüleimtől, hiszen közel azonos korosztályúak voltak. Nem sejtettem, hogy később személyes kapcsolatba kerülünk, sőt az a megtiszteltetés ért, hogy ifjú barátjává fogadott.

   Kapcsolatunk 21 évvel ezelőtt kezdődött, amikor elsők között lett tagja a Fényszaruiak Baráti Egyesületének. A szülőföld, a szülőhely, a gyermekkor egész életünket meghatározza.  

 

PostHeaderIcon FÉBE Lengyelországi kirándulása

 Kedves Egyesületi Tagunk, Érdeklődők!

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete – Jászfényszaru Város Önkormányzata, a Jászfényszaruért Alapítvány támogatásával – támogatott önköltséges kirándulást szervez Lengyelországba.

A kirándulás célja testváros Zakliczyn, valamint Krakkó és környékük megismerése.
Látogatás a Wieliczka-i sóbányába és Wadowicében II. János Pál pápa (1920-(1978-2005) szentté avatva 2014) háza illetve Krakkóban múzeumok megnézése.

 

PostHeaderIcon Jász Múzeumban régi-zene koncert

jaszbereny bourdon egyuttes 2015

Nagyításhoz, kérem, kattintson a képre!

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 66
Utoljára regisztrált : alex439243
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 2 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink