febe fejlec lekerekitett

dr kiss david sandor 2018

   A fenti honlapra 2016-ban egy véletlen folytán találtam az interneten történt barangolásom során.
   A Köztérkép Mozgalmat 2011-ben hozták létre, alapvető feladatuknak a címben szereplő leírtakat tekintik. A honlapon olvashatjuk: „A Mozgalomnak bárki tagja lehet, aki elfogadja alapszabályukat. A lapcsaládra regisztrált minden tag regisztrációjával automatikusan a Mozgalom tagjává válik…” Céljuk: „A hazai és magyar vonatkozású, egyedi értéket képviselő művészeti alkotások gyűjtése, saját fényképekkel és leírással történő bemutatása a Mozgalom internetes felületen…”

   Munkájukat önszerveződésben végzik, nonprofit formában. Támogatókkal nem rendelkeznek, nem tartoznak hivatalos szervekhez. Működésüket Szoborlap néven kezdték. Nevüket 2012 októberében Köztérkép névre változtatták meg, az új név jobban kifejezi céljukat.
   A felfedezett honlapon 2016 májusában Jászfényszaruról 10 műlap, illetve alkotás volt látható. A műlapon szerepel az alkotás és az alkotó/k/ neve, az elhelyezés időpontja, helye (megye, település, utca, épület), GPS-koordináták, továbbá az alkotás anyaga/i/ és leírása, valamint legalább öt fotó különböző nézetből és az alkotás környezetről készítve.
   A Jászfényszaru kulturális és természeti értékei című könyvben, melyet a FÉBE 2013 ősszén jelentett meg, a köztéri művészeti alkotásaink fotóval és leírással szerepeltek. A műlapokhoz az adatok nagy része rendelkezésre állt. Így nem volt más hátra, mint keresni egy olyan személyt, aki informatikában felkészült és szabadidejéből időt tud szakítani a köztéri alkotásaink feltöltésére. 2016-ban tagja lett a FÉBE-nek, majd elnökségi tagnak is megválasztották Dr. Kiss Dávid Sándor egyetemi oktatót, aki Budapesten él családjával és édesapja révén Jászfényszaruhoz kötődő elkötelezett lokálpatrióta.
   Vele megosztottam gondolataimat a köztérképpel kapcsolatban, majd igent mondott a feladatra és megkezdte a munkát. Igaz sok adat és fotó is rendelkezésre ált, de minden alkotást megkerestünk bel- és külterületünkön. Dávid fotókat készített és GPS-koordinátát állapított meg, melyek a műlapok feltöltéséhez voltak szükségek. Az első műlapot ­
amely a Békás szökőkutat (2013) mutatja be 2017. május 7-én hozta létre a FÉBE néven (mivel, mint közösség regisztrált). A harmincadik, Szabó-Seres-keresztet (1833), amely az alsótemetőben található, 2018. január 18-án került fel a honlapra. A harminc alkotásról összesen 238 fotó került fel, átlagban nyolc kép alkotásonként.
   Közben sok-sok egyeztetés történt a honlap üzemgazdájával, koordinátorával. Sajnos az olyan emléktáblákat, amelyek művészeti értéket nem képviselnek nem fogadnak be, jóllehet nekünk helytörténeti szempontból fontosak.
   Külön elismerést jelent, ha az alkotás nyitó fotóját a bal felső sarokban átlós szoborlap felirattal látják el. Az ilyen szerkesztőség minősítése alapján kiemelt alkotásnak számít. Jászfényszarunál 15 alkotást jelöltek meg, ami igen szép arány. A következő alkotások ezek: Szent Család-szobor (1769), Nepomuki Szent János-szobor, Szent háromság-szobor (1903), I. világháborús emlékmű (1924), Petőfi Sándor szobor (1987), Albert Bruce Sabin professzor szobra (1987), Millenniumi díszkút (2001), Szent István dombormű (2004), Szent Imre dombormű (2007), Cigányzenészek emlékműve (2013), Litkei Antal emléktáblája (2013), IV. Béla mellszobra (2013), Időszalag ötvöszománc falikép (2013), Szent Erzsébet-szobor (2015), Tudás kútja (2017).
   Dr. Kiss Dávid Sándor önzetlen munkájának köszönhető, hogy településünkről most már negyvenegy köztéri és közösségi térben elhelyezett alkotás található. A Jászságban ezzel a számmal erős II. helyen vagyunk Jászberény után, ahonnan 52 alkotás látható; a III. helyen Jászárokszállás van 15 alkotással.
   Miért fontos, hogy a www.kozterkep.hu-n szerepelünk? Azért mert a világ 250 országából 47 országban van 1070 (alkotója vagy tartalma miatt) magyar vonatkozású alkotás. Külhonban a legtöbb, pontosan 248 Romániából, 219 Szlovákiából, 114 alkotás pedig Olaszországból került fel az adatbázisba.
   Magyarországról 28 223 alkotás látható 264 583 fotóval. A kereső segítségével a megyét és a település kezdőbetűjét megjelölve már kereshetjük is a konkrét települést. Hazánkon kívül az országot megjelölve már abc-sorendben jönnek a települések.
   Belföldi és külföldi utjaink tervezésénél vagy egyszerűen, ahová soha nem jutunk el, így ismerkedhetünk meg hitelesen szebbnél szebb alkotásokat.
   Köszönjük Dávid, most már csak gondozni kell a www.kozterkep.hu műlapjait, illetve a megszülető új alkotásokat kell feltenni a világhálóra.
                                                                                                                  Tóth Tibor{jcomments off}