febe fejlec lekerekitett

asszonyok 1 asszonyok 2

asszonyok 3 asszonyok 4

   Zsúfolásig megtelt a jászberényi Lehel Filmszínház Nagyterme 2018. október 13-án este 6 órakor, Hortiné dr. Bathó Edit: Asszonyok c. népi színjátékának bemutatóján, melyet a Jász Hagyományőrző Egylet tagjai adtak elő, köztük több jászfényszarusi közreműködővel (Görbe Jánosné Amálka, Misinkóné Palócz Erzsébet, Menczel Györgyné, Sós Zsolt).

   A darab az I. világháborúban otthon maradt családtagok egy napját mutatta be. Az egymást követő jelenetekből érzékletes képet kaphattunk arról, hogy milyen volt a férfi munkaerő nélkül otthon maradt asszonyok helyzete: hogyan várták haza férjüket, hogyan várták, hogy a postás levelet hozzon a messzeföldre szakadt szeretteiktől. A jól eltalált jelenetek füzérét végig követve nemcsak arról alkothattunk képet, hogy a háborúban otthon maradottak a rátermettségüknek és a családi összetartásnak köszönhetően hogyan boldogultak a gazdaságok vezetésével, hanem észrevétlenül megismerhettük a vallásos jász hagyományokat, a népi kuruzslás néhány praktikáját, a mindennapi élet rendjét és az alakuló társadalmi változásokat is.
   A szerző érdemeit dicséri, hogy (ízes nyelvezettel megírva) remekül eltalálta a humoros és az elgondolkodtató, vagy akár megható jelenetek arányát. A szereplők gyönyörű és korhű jelmezeikben mind hitelesen formálták meg karakterüket. Az egyszerű, de mégis hangulatos díszlet is hozzájárult ahhoz, hogy nézőként valóban egy jászberényi gazda udvarán érezzük magunkat.
   Köszönjük minden közreműködőnek a lélekmelengető élményt, reméljük a fényszarusi közönségnek is lesz lehetősége megtekinteni ezt a remek előadást!

dr. Ouanphanivanh-Kiss Noémi Kensy{jcomments off}