febe fejlec lekerekitett

JUBILEUMI PROGRAMOK NOVEMBER 22-ÉN

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 15 éves fennállásának jubileumi összejövetelét a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társasággal közösen délután 15 órakor a Sárga Iskola Színháztermében tartja. A rendezvényre mindkét szervezet várja tagjait és tevékenységüket támogató, programjaikat segítő és érdeklődő polgárokat.

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete rendezésében tagjait és minden reneszánsz zenét kedvelő Fényszaruit (diákokat is) szeretettel vár 17 órakor a Sárga Iskola Színháztermében, ahol az egri Musica Aulica Régizene Együttes ad egy órás koncertet. Az együttes 1988-ban azzal a céllal alakult, hogy a 16-17 századi magyar és közép-európai főúri udvarok zenéjét megszólaltassa. Számos régi zenei fesztiválnak voltak főszervezői. Hazai és külföldi önálló koncertjeik mellett, programjaik fontos része az ifjúsági ismeretterjesztés. Képviselték a magyar régizenét a Macon-i „Európa Fesztiválon”. Felléptek a Baden-Baden-i „Magyar Hét” keretében. Legutóbb Franciaországban koncerteztek a „Music Rare” és a „Contre-Plongées” fesztiválokon. Az együttes tagjai: Kovács István (furulyák, görbe kürt, natúr klarinét, dob) Fajcsák Attila (tekerőlant, koboz, ciszter, furulya, ütö gardon), Szabó Viola (hegedü, koboz), Kovács Zita (furulyák), Kardos Judit (viola da gamba, cselló), Gulyás Zsuzsa (spinét, dob).

18 óra 30 perckor a Régi Kaszinó Vendéglőben önköltséges reneszánsz „királyi” lakomára kerül sor. A vacsorát Bobák József a Jászsági Vendéglátók Egyesülete elnöke reneszánszkori étel és étkezési szokásokról szóló előadása előzi meg. Ízelítő a reneszánsz menüsorból: Hunyady vadászlé czipóbantálalva. Mézzel kenegetett tyúkfi, aszalt szilvás káposztával, parázs fölött forgatott disznópecsenye, gyömbérrel és rozmaringgal fűszerszámozva, saját levével megöntve, gombával és mandolás körtével, kemenczében sült tinó kerti fűszeres levében. Beatrix királyné almás tsemegéje. Az ételek fogyasztásának költsége 2.000,- Ft/fő. A lakomán 80 fő tud részt venni, helyfoglalást biztosítani személyesen Tóth Tibornál vagy a 30-337-3336 mobilszámon november 15-ig illetve fenti létszám erejéig lehet.

Tóth Tibor