febe fejlec lekerekitett

Szeptember 25-én egész napos program keretében VI. alkalommal találkoztak a Jász Baráti Társaságok vezetői Jászdózsán. A Fényszaruiak Baráti Egyesületét Tóth Tibor elnök kélpviselte a fórumon.

Szeptember 25-én egész napos program keretében VI. alkalommal találkoztak a Jász Baráti Társaságok vezetői Jászdózsán. A Fényszaruiak Baráti Egyesületét Tóth Tibor elnök kélpviselte a fórumon.

Szeptember 25-én egész napos program keretében VI. alkalommal találkoztak a Jász Baráti Társaságok vezetői Jászdózsán. A házigazda szerepét Jászdózsa Községért Közalapítvány vállalta fel. A nemrégen épült platinás közösségi házban a nyári alkotótáborban készült festménykiállítás képei között fogadták a Jászság tíz településéből (Jánoshida, Jászágó, Jászberény, Jászboldogháza, Jászdózsa, Jászfényszaru, Jászjákóhalma, Jászkisér, Jásztelek, Pusztamonostor) érkezett egyesületek, alapítványok, közösségek vezetőit.
A délelőtt folyamán a találkozó résztvevői sétát tettek a községben. Dr. Szerencsés István polgármester bemutatta a befejezéséhez közeledő főtér-rekonstrukció fejlesztéseit, a település nevezetességeit, a műemlék hidat, a római katolikus templomot, a helytörténeti gyűjteményt és az ebben az évben a tulajdonos által a településre a hagyott 3 osztatú parasztházat, a Tábori-emlékházat.
A délután folyamán az eszmecserékre, a tapasztalatok gyűjtésére volt lehetőség. A civilszervezetek vezetői tájékoztatást adtak az előző fórum óta tartott legsikeresebb rendezvényekről, esetleges kapcsolódási lehetőségekről. Hortiné dr. Bathó Edit a Jász Múzeum igazgatója a közelmúltban megjelent és tervezett kiadványaikról adott tájékoztatást. Javaslat hangzott el, hogy a Leader keretében pályázatott nyújtsunk be a Jászság lokálpatrióta szervezeteit, közösségeit bemutató kiadvány megjelentetésére. A házigazdák felvállalták egy olyan tabló elkészítését, amelyen Magyarország térkepén azon településeket tüntetik fel, ahol ezen szervezetek tagjai laknak. A térképről majd mindenki láthatja, hogy az elszármazott jászok hol élnek szerte az országban. A jó hangulatú és sikeres találkozó 17 órakor ért véget. A 2011 évi fórum megrendezését a Pusztamonostoriak Baráti Köre vállalta fel.

Tóth Tibor