febe fejlec lekerekitett

Több mint 30 év után a régi vásártér, amely új közösségi színtér lett szeptember 16-án nagysikerű rendezvénynek adott helyet. Az idősebbek emlékeztek rá, a fiatalok pedig megismerték a ’70-es évek hangulatát, amikor tábortűz mellett ugyanitt helyi zenekarok szórakoztatták a hallgatóságot.

fotók Berze Lászlóné Bp

 

17 órakor a rendezvény kezdésekor Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester átadta a nagyközönségnek a 44,9 millió Ft értékű turisztikai projektet, melyhez az önkormányzat 24,9 millió vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A fejlesztésben megvalósult a Lehel tó turizmusba történő bevonása érdekében közel 1 km hosszú tanösvény kiépítése. A tereprendezés során létrehoztak egy íjász-pályát.

A tanösvény mentén 30 db tematikus oktatótábla és egy szabadégi rönkpados oktatóhely létesült, mely lehetőséget biztosít környezetünk sokoldalú megismerésére és hazai, a helyi növény és állatvilág jellegzetességeinek bemutatására. A tó partjának legmagasabb pontján 2 db madárles épült. A tó labirintusai között 2 fa cölöphíd segíti az átkelést. Épült egy nádfedeles esőbeálló, 5 db nádfedeles kerti kiülő, 15 db támlás pihenőpad, 30 db támla nélküli pad, 10 db rönk asztal, 4 db madáretető, 5 db tűzgyújtó hely és 25 db hulladékgyűjtő.

A bejáratnál egy fajátszótér fogadja a gyermekeket mászó várral, homokozóval, mérleghintával, 3 db rugós játékkal és 2 db fedeles rönk ülőgarnitúrával.

A beruházás másik színtere a régi „Vásártér”, amely pihenő parkká alakult. A területen tűzrakó helyek, szabadtéri színpad, újabb játszótér lett kialakítva. 100 db fa és 50 cserje került elültetésre.

A új közösségi helyen az első nagy rendezvény jól sikerült. A remek hangulatot a szabadtéri színpadon fellépő FITT Együttes (Bódi Tamás, Ézsiás Sándor, Hornyák Péter, Nagy Tibor), a GAMMA Zenekar (Harnos Miklós, Lukácsi Gyula, Szajkó Sándor Jb.) és a GOLF Együttes (Ézsiás Sándor, Harnos Miklós, Laczkó Lajos, Mészáros László, Nádudvari László) szolgáltatta.

A négy tűzrakó helyen mindenki kedvére nyársalhatott, a bográcsba a kolbászos lecsó készült. Az ellátást a VÁGÓ Bt. biztosította. A tábortűz mellegét sokan élvezték. A több száz résztvevőnek a 24 óráig tartó rendezvény igazi közösségi kikapcsolódást nyújtott.

Köszönet a szervezőknek, a közreműködőknek, a rendezvényt létrehozóknak.

A rohanó világunkban éven legalább egy-két alkalommal szombat vagy vasárnap délután szánjunk néhány órát, hogy családosan kilátogassunk a Lehel tóhoz, a régi vásártérre, egy családi sétára, pihenésre esetleg nyársalásra vagy bográcsozásra.

Óvjuk és figyelmeztessük embertársainkat is közös értékeink megvédésére, hogy a kihelyezett eszközök sokáig szolgálják az itt lakókat és az idelátogatókat egyaránt.

Tóth Tibor