febe fejlec lekerekitett

Április 2-a városunk számára kiemelkedő nap. Egyrészt 19 évvel ezelőtt 1993. április 2-án történt Jászfényszaru ünnepélyes várossá avatása, másrészt e napon ünnepeljük a Dicsőséges Tavaszi Hadjárat hatvani csatáját, amit a magyar seregek fényes győzelemmel megnyertek 1849-ben és ekkor a katonák városunkban is felvonultak.

Fotó: Tóth Tibor

Idén is ezen a napon emlékeztünk az eseményekre egy jó hangulatú, napsütéses délutánon. A város apraja-nagyja megjelent a közös ünneplésen és együtt örültünk, mert volt minek.

A délután folyamán az iskolások számára a Rimóczi kastély és a Főtér közötti útszakaszon aszfaltrajzversenyt rendeztünk, amin 18 csapat vett részt óriási lelkesedéssel. A rajzokat Szabó Zsóka tanárnő, Tóth Györgyné Fekete Terézia nyugdíjas tanárnő és Nagy Ildikó könyvtáros zsűrizte. Nem volt könnyű dolguk, hiszen nagyon sok szép rajz született, ezért mindenki kapott oklevelet és ajándékot. A legjobban sikerült művek alkotói: alsó tagozaton a 4. b csapata, felső tagozaton pedig a 7. a képviselői. Az óvodások csapata pedig különdíjban részesült.

A rajzverseny után a gyerekek egy rendhagyó játékban, a „címerkeresőben” vettek részt. A Templomkertben fényszarui címerrel díszített apró csokoládékat, cukorkákat rejtettünk el, amit a gyerekeknek kellett megtalálniuk. Szinte mindet sikerült.

Az évfordulós ünnepségen városunk egyesületei is bemutatkoztak. Többek között az íjászok, fogathajtók, a pávakör, a horgászok képviseltették magukat és tájékoztatták a megjelenteket programjaikról.

Győriné dr. Czeglédi Márta polgármesterasszony ünnepi beszédében büszkén említette az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló, a városközpont megújulását célzó beruházások (ÉAOP-5.1.1/D-09-2f-2011-0003 azonosító számú, „Jászfényszaru városközpontjának értékmegőrző megújítása” című projekt) részleteit, a megjelentek megismerhették a tervezett fejlesztéseket a kihelyezett látványtervek áttekintésével és a Polgármesteri Hivatal dolgozói is készséggel álltak az érdeklődők rendelkezésére.

Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata keretében jórészt huszárok járják be már 24 éve az 1849-es dicsőséges Tavaszi Hadjárat útvonalait. Az Emlékhadjárat útvonala 35 települést érint, köztük Jászfényszarut is.

A városi ünnepség részeként 16:00 órára a huszárok is megérkeztek Boldogról. A mintegy 65 huszár között a jászfényszarui Szűcs Mihály Huszárbandérium képviselői is ott voltak. A Városháza előtt Fülöp Tibor Zoltán, a Magyar Hagyományőr Világszövetség ügyvezető elnöke mondott ünnepi beszédet, majd Díszszemlét és zenés katonai hagyományőrző felvonulást láthattunk. 

A színpompás huszártisztelgés után egy rendhagyó dologra került sor, mely reményeink szerint hagyománnyá válik majd. A gyerekek a városnak címzett kívánságaik elhelyezése után piros, fehér és zöld színű lufikat engedtek az ég felé, lezárva ezzel a vidám, hagyományainkhoz és értékeinkhez méltó ünnepséget.

Farkas Kristóf Vince, Szabó-Fábián Katalin