febe fejlec lekerekitett

26 versmondó 11 településről, 29 produkció, ebből 5 Örkény mű, 10 díj, több, mint 50 néző a VIII. Jász Fény Vers- és Prózamondó Találkozó számszaki egyenlege.

Fotó: Berze Lászlóné Vityuka

Ez a meleg szombat délelőtt számunkra azonban sokkal többről szólt.  A Jász összetartozásról, a vers, az irodalom szeretetéről, a megmérettetés és szakmai iránymutatás lehetőségéről, a találkozás öröméről, nagyjaink tiszteletéről, magyarságtudatunk erősítéséről. Még hosszan sorolhatnánk azokat az értékeket, amelyeket az idén is közvetíteni igyekezett az áprilisi 28-án 9 órától koradélutánig a Rimóczi Kastély halljában tartott hagyományos, 2 évente megrendezésre kerülő, Város Napjához kapcsolódó rendezvény.   A költészet segítségével magasabb szellemi szférákban barangolva hol sírtunk, hol nevettünk, hol szomorkodtunk, hol lázadtunk, de végül mindnyájan MOSOLYOGTUNK!

Bordásné Kovács Katalin köszöntője után Kovács Andrásné meggyújtotta a közösségünkért égő gyertyát, majd Győriné dr. Czeglédi Márta polgármesterasszony üdvözölte a résztvevőket. Bordás Nóra műsorközlő emlékezett meg az emlékév kapcsán Örkény Istvánról, akinek munkássága állt idén a kétévente szervezett rendezvény fókuszában. A versmondóknak Berze Anna kisiskolás kedveskedett versével. A bemutatók után Lengyel Boldizsár dramaturg, Megyei Príma-díjas újságíró és Csomor Csilla színművész értékelte külön kiscsoportban a hallottakat. Elmondhatjuk, hogy egyenletesen jó színvonalú találkozó részesei lehettünk. Az általános iskolás korosztályban indult 16 „versenyzőből” ötöt dicsért meg különösen a szakmai zsűri. Baranyi Edina Jászdózsáról a vers értelmezésért, Mezei Anna Szentlőrinckátáról az előadásmódért, Tóth Julianna Jászfényszaruról az egyéniségéhez illő versmondásért, Csőke Luca Jászapátiról az Örkény mű leghitelesebb tolmácsolásáért és Borics Levente Jászapátiról különleges előadásmódért kapott díjat. A felnőttek és középiskolások mezőnyében szintén 5 díjat osztottak ki a lelkes és lelkiismeretes ítészek. Thuróczy György Jászfelsőszentgyörgyről meggyőző előadásmódért, Dékány Józsefné Jászárokszállásról a versörökség ápolásáért, Szabari Katalin Jászapátiról a szép beszédért, Rigó Erika Jászberényből az Örkény mű leghitelesebb tolmácsolásáért vett át díjat. Balassa Bence Selypről a FÉBE különdíját nyerte.

A zsűri részéről Bordásné Kovács Katalin adta át a rendezőszervek és támogatók díjait, akiknek hála, senki sem tért haza üres kézzel. Ezt követően sokan éltek az egyéni tanácsadás lehetőségével.

Támogatók, rendezőszervek (abc rendben): Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakképző Iskola Diákönkormányzata Jászfényszaru, Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság Jászfényszarui Drámapedagógiai Műhely, Cigány Kisebbségi Önkormányzat, Fényszaruiak Baráti Egyesülete, Jászfényszaru Város Önkormányzata, Jász Takarékszövetkezet, Városi Könyvtár.

Köszönjük a segítők kis csapatának lelkes közreműködését!

Katinka