febe fejlec lekerekitett

Idén is nagy siker volt a Múzeumok Éjszakája, mely a Városi Könyvtár legnagyobb éves rendezvénye. A fő téma ezúttal a fröccs volt, illetve a fröccs elkészítéshez kapcsolódó szikvíz.

Fotó: és dia:Berze Lászlóné Vityuka

Ezért a helyi szikvízgyártáshoz kapcsolódó tárgyi és szóbeli emlékeket a teljesség igénye nélkül egy kiállítás keretében gyűjtöttük össze.  A program a gyerekekkel kezdődött, kézműves foglalkozással, játékos és mókás feladatokkal. A meghívott vendég Kassovitz László volt, aki Pamacs című gyerekkönyvéből olvasott fel, majd foglalkozást is tartott, és a felnőtt hallgatósághoz is szólt egy-két kacifántos történettel. Míg a tájházban folytak a gyerekprogramok, a felnőtteket a Petőfi Művelődési Házban vártuk a kiállítás megnyitójára és a Jászsági Hagyományőrző Egylet Igézet ne fogja című előadására, melyben jász eleink boszorkányos fortélyaival ismerkedhettünk meg. Eközben a helytörténeti gyűjtemény udvarán a Fortuna Együttes készülődött a fellépésre. Ebben az évben Az alkohol öl című darabbal –stílusosan – kápráztatták el a közönséget. Jó humorú, kedélyes előadás volt, amelyben Kovács Andrásné Rozika néni is játszott, így még különlegesebb élményben lehetett része a nézőknek. Az ezután következő vacsora muzsikával és fröccsel párosult. A fröccs a kulturált, jókedvű beszélgetések kísérője, a tájház udvarán kialakított „kiskocsma” lelke volt a rendezvénynek, a kocsmárosai derekasan csapolták a hordókat és keverték az italokat. Ha nem is jó ebédhez, de szólt a nóta is Tóth Mercédesz és barátai jóvoltából. Az ez évi menü árpakása leves és húsos káposzta volt. Pető Lászlóné Kati néni (leves) és Agócs Ferenc (egytálétel) jóvoltából mindkettő isteni finomra sikerült, az egytálétel sikeréhez Rusai László, Rusainé Tóth Terézia, Csajkás Alajos és Csajkás Péter önzetlen felajánlásukkal járultak hozzá. Ezúton is hálás köszönet érte! Vacsora után Gonda László és ifj. Báder Ernő szórakoztatta a közönséget, nótával, sanzonnal, filmzenével. Időközben besötétedett, a hangulat andalítóan nyárestire változott, lehetett nótát kérni, énekelni, beszélgetni, kinek mihez volt kedve. Az este táncházzal és tűzugrással záródott, a Szent Iván éjszakájához kapcsolódó szokások jegyében mindenki átugorhatta a tüzet, melynek mágikus ereje volt ezen ez éjszakán. Mindenévben elgondolkozunk, hogy miért sikerül ilyen meghittre, vidámra és önfeledtre ez az este, biztos, hogy a mágiának, a helyszínnek és a sok jóakaratú, kedves embernek is köze van hozzá. (Ez évben lehet, hogy a fröccsnek is… ki tudja?) Köszönjük mindenkinek, aki szabadidejét feláldozva eljött nekünk segíteni, hogy önálló gondolataival színesebbé varázsolta a rendezvényt, nélkülük, nélkületek egészen biztos, hogy nem így sikerült volna.

Továbbá köszönjük Jászfényszaru Város Önkormányzata, a FÉBE és a „Jászfényszaruért” Alapítvány anyagi támogatását.

A süteménysütő verseny nyertese: Borbély Viktória titokzatos sós süteménye, melynek receptjét a következő lapszámban közöljük.

Nagy Ildikó
könyvtáros - Városi Könyvtár