febe fejlec lekerekitett

A Tarlófesztiválhoz kapcsolódóan a Fényszaruiak Baráti Egyesülete a gasztronómia jegyében már ötödik alkalommal hirdette meg a kenyérsütő és aratóétel főzőversenyt.

A kenyérsütő versenyre hattan neveztek. Galicz István élelmiszeripari mérnök, a Fejedelmi Pékrend tagja, a háromtagú bírálóbizottság elnöke a díjak, átadásakor elmondta sok fajta (krumpli, krumplis-kapros, rozs-lenmagos, cigánykenyér-bodag) és jó minőségű kenyeret kóstolhattak. Az előző évektől kevesebb számú, de jobb ízű kenyeret értékelhettek.

Az első helyezett Varga Klaudia kovászos parasztkenyere, a második Pető Lászlóné Sándor Katalin kovászos-krumplis, a harmadik Petőné Réz Judit lenmagos rozskenyere, a negyedik Szénási Sándorné cigánykenyér, a bodag lett, valamennyien helyi lakosok.

Az arató ételversenyre tizenöt csapat nevezett. Kovács Béla a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség éttermi mestere által vezetett ítészeknek nem volt könnyű dolga. Jobbnál jobb és változatos egy tál ételeket készítettek a csapatok.

Az első díjat Folyó Gábor helyi fiatal szakács káposztás paszuly étke érdemelte ki. Bodony Béla (Budapest) jászsági babgulyása második, a Birinyi Rozsdás Pengék csapata Zentai Zoltán (Jászberény) vezetésével főzött tárkonyos zöldbabos kartács harmadik, a Béke Horgász Egyesület csapata Csaba János (Jászfényszaru) vezetésével készített lambuch öreg lebbencse negyedik helyezett lett.

A régi hagyományoknak megfelelő legautentikusabb feltálalást a Birinyi Rozsdás Pengék Jászberény és a Cigánykisebbségi Önkormányzat Jászfényszaru csapata mutatta be.

Mind két verseny helyezettjei vásárlási utalványt, a többi nevező a szakácskönyvet, valamit a fesztivál rendezőjétől Jászfényszaru címerével díszített kötényt kapott.

Köszönjük valamennyi nevezőcsapatnak, hogy hozzájárult a fesztivál gasztronómiai részének sikeréhez és étkeik megkóstolásával sok résztvevőnek örömet okoztak

Tóth Tibor