febe fejlec lekerekitett

{jcomments off}   Az évenként megtartásra kerülő fórum megrendezését Hidaiak Baráti Köre vállalta fel, melyre október 10-én Jánoshidán a Faluházban került sor. A vendéglátók meghívását 11 jásztelepülés lokálpatriótái, elszármazottakat is tömörítő szervezete fogadta el. A baráti társaságok száma eggyel, Jászfelsőszentgyörgyivel szaporodott, melynek állapítója, kezdeményezője Molnár József táncpedagógus volt. Sajnos a tízéves múltra visszatekintő Jászkisériek Baráti Egyesülete feloszlott, megszűnt.

   Molnár József, a Hidaiak Baráti Kör elnöke, házigazda nyitotta meg a fórumot. A több mint húsz résztvevőt Eszes Béla a település polgármestere köszöntötte, és tájékoztatást adott a község helyzetéről. A helyi asszonykórus és mazsorettes leányok műsorral kedveskedtek a vendégeknek.
   Ezt követően vette kezdetét, mintegy két órás eszmecsere Magyar Alíz
, a JÁKÓB (Jászjákóhalmáról Elszármazottak Baráti Társasága) elnökének vezetésével, melynek keretében a szervezetek képviselői tájékoztatták a fórum résztvevőit az elmúlt egy évben végzett főbb tevékenységükről és terveikről. A Fényszaruiak Baráti Egyesületét Mészáros László titkár és felesége képviselte, aki szólt az egyesület sokszínű és gazdag programjairól.
   Több hasznos javaslat is elhangzott; így többek között kerüljön összeállításra a települések híres embereinek névsora (születés-elhalálozás, miről híres), hogy ezt összegezve egy számítógépes kiadvány születhessen. A Jászságban honos régi szavak gyűjteményének összeállítása, mielőtt végleg feledésbe tűnne. Minden településen egy-egy újszülött tiszteletére kerüljön egy fa elültetésre. Célozzuk meg, hogy minden általános iskolás gyermek a nyolc év alatt ismerje meg a Jászságot, jusson el minden jásztelepülésre.
   A következő évi fórum megszervezését a Jászapátiak Baráti Egyesülete vállalta el.
   A közös ebéd után, jól esett a séta, melynek során több helyi épületet, parkot és végül a tájházat nézte meg a vendégkoszorú.

Tóth Tibor

Képek a Galériában megtekinthetők.

Fotók: Magyar Alíz