febe fejlec lekerekitett

Macsi 90 2016

  Jászágó Község Önkormányzata, az Ágóiak Baráti Egyesülete és a Jászok Egyesülete meghívására január 13-án szerdán du. 4 órára megtelt a községi művelődési ház nagyterme Macsi Sándor tisztelővel, hogy együtt ünnepeljék meg a Jászság egyik jeles személyének születésnapját.

   Nyírábrányban egy református paraszt család negyedik gyermekeként született. Az elemi iskolát szülőhelyén végezte, a polgárit és kántor tanítói képesítését a Debreceni Református Kollégiumba szerezte. Később munka mellett földrajz, biológia és rajz szakokon általános iskolai tanári képesítése lett.
   Tiszavárkonyba kántortanítóként állt munkába. 1951-ben – 65 éve – került a Jászságba Ágóra, 23 évig Jászágón igazgató, majd nyugdíjazásáig Jászárokszálláson igazgatóhelyettes. Településnek mindenkor igazi „lámpása”, a helytörténeti és képzőművészeti tevékenységével maradandót alkotott. A kis községben három rangos gyűjtemény létrehozása nevéhez fűződik, ma is aktívan dolgozik a baráti egyesületben, a Jászsági Honismereti Egyletben, gyakran látjuk a Jászság kulturális és múzeumi rendezvényeken.
   A népes vendégkoszorút Mozsár Lászlóné polgármester köszöntötte. Az élete történetét az elmúlt évben készített dokumentumfilmben a szívéhez legközelebb álló iskolatörténeti gyűjtemény tárgyai között mesélte el, melyet a Duna World az ősszel adott le. A filmet közösen néztük meg, melyből még teljesebb képet kaptunk Macsi Sándorról.
   A köszöntések sorát Jászágó, Jászárokszállás és a Jászok Egyesületének együttes méltatása nyitotta meg. Dr. Selmeczi László régész, aki feltárta Ágó város elpusztult maradványait köszönte meg az ünnepelt segítő munkáját. Hortiné dr. Bathó Edit a Jász Múzeum képviseletében és a 2015 évi Területi Príma Díj-jas Jászsági Hagyományőrző Egylet jelenlévő tagjai köszöntő énekkel kedveskedtek az ünnepeltnek. Talált József regnáló jászkapitányt, követően az emeritus kapitányok, baráti egyesületek, honismereti csoportok képviselői, pedagógusok és volt tanítványok sokasága néhány kedves gondolat, közös élmény felidézésével fejezték ki jókívánságaikat. Megható volt dr. Kácsor Ferenc - több mint 10 éve nyugdíjas - volt ágói diákja, kollégája, majd elszármazott jászágói köszöntő szavai.
A helyiek által készített és felszolgált finom vacsora, desszertjét az óriásméretű születésnapi torta biztosította. A közös pezsgő koccintással kívántunk további tartalmas éveket az ünnepeltnek.

  Tóth Tibor

Fotó: Dr. Körei Nagy Katalin

Fotó aláírás: Tóth Tibor köszönti az ünnepeltet és Jászfényszaru polgármestere megbízásából adja át az önkormányzat valamint a FÉBE ajándékát. {jcomments off}