febe fejlec lekerekitett

kemence unnepe 2A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2011-ben indította útjára a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél az akkor elkészült közösségi kemence tiszteletére - államalapító Szent István király ünnepéhez kapcsolódóan - a Kemence ünnepét. A kezdeményezésből hagyomány lett és a délután társrendezője kezdetektől a Jászfényszaruért Alapítvány.
   Megtiszteltetés volt számunkra, hogy az első Fény Napok és Fesztivál (augusztus 13 – 20.) városi program zárónapjához a Kemence ünnepét beillesztették.

   Az ünnepséget megelőző napon már 19-én munkához látott Németh Ákos pékmester és Víg Antal fűtőmester így vasárnap hajnalra hat kenyér sült meg. Néhány órás pihenés után vasárnap reggel folytatódott a munka. Az ünnepség kezdetére újabb hat kenyér sült szép barnára az udvari kemencében.
   Az asztalok, lócák elhelyezésében és megterítésben segített Mészáros László, Telek Sándor és családja, Pető Lászlóné, Szlávik József és Dobák Viktor FÉBE tagok.
   Huszadikán délután 3 órakor - az esős borongós délelőtt után - a nap is ránk mosolygott sugaraival és a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény udvarán kellemes kenyérillatok fogadták az érkezőket.  
   Gyorsan megtelt a közösségi tér és környéke. A rendezvény iránt az érdeklődés felülmúlta az elmúlt évekét. A jelenlévők örömmel kóstolták meg az hagyományosan kovásszal készült kenyeret. A friss, meleg kenyér gyorsan beszívta a kacsa-, libazsírt, margarint, vajkrémet, melyre lila hagyma, paradicsom, ízlés szerint paprika került.  
   A szellemi táplálékul szolgáló műsor fél 4 órakor az egyesületi elnök köszöntő és köszönő szavaival vette kezdetét. A rendezvény életben tartói a pék, a fűtő, a támogatók és nem utolsó sorban az érdeklődő helyiek, bár évek óta eljönnek Jászkisérről, Boldogról és elszármazott FÉBE tagok közül is néhány család a rendezvényre haza látogat.
kemence unnepe 1   kemence unnepe 3

A Kemence ünnepe kulturális műsorban először Kegye János pánsípművész kápráztatta el a közönséget. Két Fortunás színjátszó Boda Andorné és Varga Gáborné Juliska, Mariska vidám kabaré jelenete mosolyt és derűt varázsolt a nézők arcára. A műsort Kegye János mini koncertjének második része zárta. Igen emlékezetes maradt az ott lévőknek a Most múlik pontosan vagy a záró dal az ünnephez méltó Ave Maria.
   A műsort követően a közös baráti beszélgetésnek kedvezett a kellemes idő, így jó hangulatban 18 óra tájt zárult a VII. Kemence ünnepe.
   Köszönjük mindazok munkáját, akik a rendezvény sikeres megtartásához munkájukkal, adományukkal hozzájárultak.
                                                                                                                    Tóth Tibor {jcomments off}