febe fejlec lekerekitett

Jaszsagi dijasok 2019   Jászkiséren 2019-ben a Jász Világtalálkozón 28. alkalommal adták át a Jászságért Díjat. A 31 díjazott közül, 18 személy él és kapott meghívást Jászjákóhalmára a Gazdakör épületében december 28-án, aprószentek napjára összehívott tanácskozásra.
   Déli 12 órára tizenkettő díjazott, két hozzátartozó és dr. Dobos László a Jászok Egyesületének elnöke, A Jászsági Alapítvány alapító kurátora érkezett meg. A hiányzók igazoltan többségünk egészségi állapotuk, idős koruk miatt nem tudott eljönni. A találkozó ötletadója és szervezője Fodor István Ferenc helytörténészt, a Jászjákóhalmai díjazottat idézve a „Vének tanácsa” 2005-től, immáron 15. alkalommal találkoznak. A hangulat családias és baráti volt. Senki nem jött üres kézzel a hölgyek egy kis hazai süteménnyel, gyümölccsel, a férfiak itallal, üdítővel készültek.

    Üres hassal még beszélgetni sem jó, és hogy el ne hűljön a disznótoros, Kladiva Imre atya asztali áldását követően megebédeltünk. Azt követően moderátori szerepet a házigazda Fodor István Ferenc és dr. Dobos László közösen töltötte be. Mindenki összegezte 2019 évben a Jászságért, településért végzett munkáját, többen új helytörténeti könyv megjelenéséről szóltak, bemutatták azokat és 2020. évi terveiről is tájékoztatást adtak.
   Dr. Dobos László tájékoztatta a grémiumot, hogy A Jászságért Alapítvány Kuratóriumának új elnöke van Kiss Csaba Jászárokszállási plébános személyében.   
   Sok új elképzelést volt szerencsém első kézből hallani, néhányat most megosztok az újság olvasóival. Dr. Barna Gábor professzor kun testvéreinknél Kunszentmárton (1719-2019) újratelepülésének 300 éves jubileuma kapcsán 2019 pünkösdtől megrendezésre került eseményekről, a jubileum kapcsán született értékekről adott tájékoztatást. A 2020 pünkösdig még sok program van hátra és úgy tapasztalja az eseménysor felrázta az ott élőket és vannak további új elképzelések, ötletek a dolgos hétköznapokra is. Kladiva Imre atya elmondta Jászapáti után, mint nyugdíjas egri lakos lett, testvéréhez közel sikerült egy kisház megvásárolni. Egyházi szolgálatára ott is van igény, továbbra is tervezi és szeretné megírni Jászapáti egyházi épületeinek történetét. Hortiné dr. Bathó Edittől megtudtuk, hogy hamarosan berendezik a Jász Múzeum hátsó udvarrészen lévő épületben a látvány tárházat. Régi álmuk is megvalósult megfelelő felújított raktárhelységeket kaptak. A 2020-as év a költözködés és a berendezkedés éve is lesz. Győri Jánosné a jászkiséri tanyavilág történetének megírását szorgalmazta. Sisa József ötvös-iparművész elmondta a következő két évben felkészül a 2021 márciusában Budapesten megrendezendő Életmű kiállítására. Most szakrális művek elkészítése foglalkoztatja, január 7-én a hónap műtárgyakét egy ilyen alkotás kerül kiállításra a Szikra Galériában. Dr. Suba Györgyné Julika fontosnak tartja a kisebb súlyú események, jogi és magán személyek (üzemek, tanítók, orvosok, iparosok stb.) megörökítését az utókornak, mert 30-40 év elteltével feledésbe merülnek. Személyes javaslatom volt, hogy egy települési Lexikon összeállítása ezt orvosolná.
A viszont látással – baráti kézfogással, a hölgyektől puszival – búcsúztunk egymástól.
                                                                                                             Tóth Tibor

Fotó:  Illés Anita
A résztvevők csoport képe