febe fejlec lekerekitett

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete a Petőfi Művelődési Ház földszinti klubtermében Jászfényszaruval és a Jászsággal kapcsolatos nyomdai meghívókból kiállítást rendezett.

A kiállítás megnyitására 2007. november 3-án (szombat) 17 órakor került sor. A kiállítást Dr. Farkas Ferenc nyugalmazott főiskolai tanár, a TIT Jászsági elnöke, nyomdatörténeti kutató nyitotta meg. A megnyitó beszédét a következő gondolattal kezdte: „Igazi meglepetés ért, amikor beléptem a kiállítási terembe, hiszen korábban aligha gondoltam, hogy a meghívók – jelen esetben több száz- ennyire alkalmasak az 1928-tól napjainkig zajló folyamatok megragadására, kifejezésére. Ez a műfaj arra hivatott, hogy hírt vigyen a kommunikáció másik pólusát jelentő személyeknek valamilyen rendezvényről, eseményről, amely lehet hivatalos, de egészen személyes is. Megjelöli a rendezvény célját, időpontját, helyét, esetleg annak terjedelmét. Sok-sok téma, sok-sok nyomdai megoldás idéz távolabbi és közelebbi emlékeket a látogatók különböző generációi számára. Többen szembesülnek fiatal kori életük egy-egy mozzanatával, mások az ifjabb generáció csak közelebbieket szemlélheti imígyen, a régebbit pedig már csak, mint történelmi eseményt értelmezik. A kiállítás elvezet bennünket a távozott évtizedek világába és magában is fontos tanulságul szolgál, hiszen egy meghatározott szempontból bemutatja, hogy hívtuk meg a kívánatos személyeket egy-egy rendezvényre, miképpen hívtuk fel a figyelmét azoknak is, akik nem szokták elfogadni a meghívást, fontos, tanulságos rendezvényekre…” Megnyitó beszédét így fejezte be: „Ez a kiállítás ugyanis nem csak Jászfényszarué, hanem az egész Jászságé, mindannyiunk épülésére.”

A kiállítás vendégkönyvéből Magyar Alíznak a Jákóhalmáról Elszármazottak Baráti Társaság elnökének bejegyzését idézzük: „Hatalmas ötletnek tartom ezt a Meghívó Kiállítást. Ilyet még nem láttam, és csodálattal nézegettem a különféle alkalomra, különféle papírra és szebbnél-szebb betűtípussal nyomtatott meghívókat. Szeretném ezt a kiállítási anyagot a Jászjákóhalmiaknak is bemutatni.”

A kiállítás anyagát 95 %-ban saját gyűjteményéből, 5 %-ban kölcsönkapott meghívókból összeállította Tóth Tibor, a kivitelezésben közreműködött Harmathné Boros Magdolna, Harmath József és Nagyné Faragó Mária.

Képek a kiállításról