febe fejlec lekerekitett

Az elszármazott jászságiakat tömörítő Jászok Egyesülete újjáalakulásának 20. évfor­dulóján 2011. március 19-én délelőtt ünnepi összejövetelt tartott a Budai Várban, a HM Hadtörté­neti Intézet és Múzeumban.

A Jászok Egyesületét az elszármazottak összefogása és az otthon élőkkel történő in­tézményes kapcsolattartás érdekében 1991. március 19-én Budapesten 36 fő alapította. Tag­létszámuk mára megközelíti a 660 főt. Az egyesületnek 32 tagszervezete van.

Az ünnepség a mintegy 300 fő részvételével a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán vette kezdetét. A himnusz elhangzása után a jászfényszarui Szűcs Mihály Huszárbandérium lovas díszelgése és zenei kíséret mellett koszorúkat helyeztek el a 2009. október 17-én felavatott Jászkun Huszárok Emlékművénél.

Az ünnepség a Vágó Pál festőművész monumentális festményével díszített Már­ványteremben folytatódott. Rékasi Károly színművész József Attila: Dunánál című versével érzelmekre is hatva méltóképen nyitotta meg a jubileumi összejövetelt.

Elsőként Dr. Szakály Sándor hadtörténész, egyetemi tanár köszöntőjében felidézte a jászok és kunok dicsőséges haditeteit, katonai eredményeit. Név szerint kiemelte a második világháborúban a jászszentandrási származású Pintér Alajos és a jászalsószentgyörgyi Rakonczai László, valamint testvérének Gézának hősies helytállását.

Dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének alapító ügyvi­vője számadást adott az elmúlt 20 évben elért főbb eredményről. Kiemelte az egyesület könyvkiadási, támogatási tevékenységét, a Jász világtalálkozók fontosságát, a rendszeres megyeházi előadásokat, az otthon marad jászokkal megvalósult közös rendezvényeket, a kunokkal kialakított gyümölcsöző együttműködést, az utánpótlást biztosító Jászok Egyesülete Ifjúsági Csoportjának eredményes működését.

A köszöntők sorát Kő Pál Kossuth- és Príma Primissima díjas szobrászművész folytatta, aki méltatta a jászokat és Jászszentandrási kötődéséről beszélt.

Eszes Béla a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének elnökeként a délvidéki jászokkal való kapcsolatápolást is fontos feladatnak tartja.

Smuta Zsolt jászkun főkapitány fontosnak tartotta az újkori jász- és a kunkapitányi címek újjáélesztését, tartalommal való megtöltését, hagyományőrző erejét.

A szülei és nagyszülei révén jászfényszarui származású Farkas Kristóf Vince a Jászok Egyesülete Ifjúsági Csoportjának képviseletében elmondta, hogy a korosztálya büszke a nagy elődökre, és tovább haladnak a megkezdett úton.

A köszöntők után dr. Dobos László és Győző Gyula ügyvivőktől hatvan fő díszoklevelet vett át eredményes és önzetlen tevékenységért, akik a Jászságban élők és az onnan
elszármazottak kapcsolatának ápolása érdekében a legtöbbet tették. Városunkból ezen elismerésben Ézsiás Venczel hagyományőrző huszárőr­nagy és Kovács Béláné Pető Magdolna, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke részesült.

Hortiné dr. Bathó Edit, egy tanúsítványt adott át dr. Dobos Lászlónak, mely archaizált* szövegben köszönte meg a tagság nevében önzetlen, odaadó, fáradhatatlan munkáját.

A jászmotívumukkal is díszített asztalokon sok jászfinomságokat a jászberényi Kukta Kft. Bobák József vezetésével szolgáltatta. Kladiva Imre rk. plébános asztali áldása után mindenki végig kóstolta a jászételeket, köztük a fényszarui mazsolás cipót. A jó ebédhez a muzsikát ifj. Horváth Sándor prímás vezette alattyáni cigányzenekar játszotta, melyben ott cimbalmozott és klarinétozott a jászfényszarui Farkas Gyula és Mezei Kálmán.

A városunkban élő Solti Lilla az egész rendezvény levezénylését szépen és jó színvonalon oldotta meg.

Az ünnepség valamennyi résztvevője, a jászösszetartozást, a közös gyökereket átélve, élményekkel gazdagodva térhetett haza.

* valamely régebbi stílust utánoz, az adott kor hangulatának megfelelő szavakat használ

Tóth Tibor

képek a rendezvényről