febe fejlec lekerekitett

 

Újabb kiadvány: Népi ételek a Jászságból

3. javított, bővített kiadás

 

Hiánypótló munka feldolgozására vállalkozott 1999-ben a Jász Múzeumért Alapítvány, amikor megjelentette a Népi ételek a Jászságból című könyvét. Ez volt az első olyan munka, amely bemutatta a Jászság népi táplálkozásának jellegzetességeit, szokásait, s egyben gazdag recepttárát vonultatta fel a régi jász ételeknek, süteményeknek. A könyv sikerét bizonyította, hogy nagyon hamar elfogyott, s 2003-ban egy újabb, bővített kiadásban látott napvilágot. A második kiadás óta kilenc esztendő telt el, s a jászok szakácskönyve már ismét régóta nem kapható. Éppen ezért határozott úgy a Jász Múzeumért Alapítvány, hogy 2012-ben megjelentetni a jászsági szakácskönyvharmadik javított, bővített kötetét, melyre a FÉBE előfizetőket gyűjt.

 

A könyv alapját az előző kötet anyaga adja, de természetesen kibővül mintegy húsz újabb recepttel, és számos színes fotóval. A kötet B/5-ös formátumban, színes, keménytáblás borítóval, közel 160 oldalon, fekete-fehér és színes fotókkal, 1000 példányban jelenik meg 2012. május közepére.

A könyvet ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék megismerni, és maguk is elkészíteni szüleink, nagyszüleink, dédszüleink korának közkedvelt ételeit: a bagóca levest, a macokot, a lábatlan tyúkot, a pányvás pulykát, a vajalját és még sok más különleges nevű étket. A készülő könyv kiváló ajándék lehet születésnapra, névnapra, karácsonyra, de csak úgy alkalom nélkül is.

A hagyományokhoz híven a Jász Múzeumért Alapítvány most is előfizetőket vár. A könyv előfizetési ára: 2000.-Ft. Előfizethető 2012. március 20-ig, a Jász-Takerékszövetkezet Jászfényszarui Fiókjában Hangosiné Réz Máriánál, Lukács Pálnál, Görbe Jánosné Amálkánál és a Rimóczi-kastély toronyszobájában Farkas Kristóf Vincénél és Tóth Tibornál.

Tóth Tibor