febe fejlec lekerekitett

A hagyományoknak megfelelően február harmadik hétvége szombatja a FÉBE jótékonysági műso­ros estje és bál időpontja, így volt ez ebben az évben is. A rendezvény fővédnöke ezúttal Lengyel Boldizsár Megyei Prima Díjas újságíró volt. A hatvanas évek közepétől öt évig művelődési ház igazgatói teendőket, felesége könyvtárosi feladatokat láttak el településünkön.

fotó Karizs Evelin

Lengyel Boldizsár fővédnök megköszönte a felkérést, majd így folytatta: „1965-ben jöttünk ide, azzal, hogy lesz egy új ház és ott kezdjük meg a munkát. Egy évet kellett várni mikorra felépült. Örömmel látom, hogy az épület és környezete a közelmúltban megszépült, a nagyterem ma már nem viseli magán a szocreál stílust. Életünknek nagyon-nagyon szép emléke volt, maradt Jászfényszaru. Rendkívül dolgos, nagyon tisztességgel, becsülettel dolgozó állampolgárok éltek a településen. Rengeteget fóliáztak, mindenki tette végezte a munkáját és én azt gondolom, ahol munkakultúra van, ott a kultúra egyéb ága is virágozni tud. Így virágzott az is, ami itt a házban született meg. Közel öt évet töltöttünk itt felességemmel. Jászfényszaruról Szolnokra kerültünk most is ott élünk. Évtizedek óta visszajárok Jászfényszaruba Kovácsné Rozika jóvoltából a Bakancsos táborokba, versmondó versenyekre zsűrizni. Mindig örömmel és nagyon szívesen jövök, mert jóleső érzés találkozni régi ismerősökkel, barátokkal…” Emlékező gondolatai után pedig a XIX. FÉBE bált megnyitotta.

A bál díszvendégének a Kiskunságból származó, de már 40 éve Jászfényszaru kulturális életének egyik meghatározó személyiségét, Kovács Andrásnét, a Magyar Kultúra Lovagját, pedagógust kértük fel.

Rozika a következő gondolatokkal köszöntötte a báli közönséget: „…A Jászfényszarun töltött 40 év alatt  megerősödött bennem a kitartás, megtanultam, hogy sziszifuszi küzdelem nélkül nincsen siker, eredmény. Hiszek a pedagógus lámpás szerepében. Vallom, hogy a közösségépítés egyik legnagyobb eszköze a művészeti nevelés, azon belül pedig számomra a színjátszás. Bizonyos vagyok abban, hogy az érzelmi nevelést újra a középpontba kellene állítani, mert az emberi élet az érzelmi intelligencián alapul. Az 56 év tapasztalata alapján tudom, hogy a művészetekkel és a közösségek építő erejével lehet igazán a személyiséget fejleszteni. Váci Mihály szavaival élve:

Mit ér a hűvös ész?

Több kell, az érzelem!

Ám nemcsak holmi érzés,

De seb és szenvedély,

Keresni, hogy miért élj,

Szeress, szenvedj, remélj!

Én remélem, hogy a Jászfényszarun mellém szegődött tanítványok, színjátszók és támogatók továbbviszik ezt a szemléletet, gondolkodásmódot. Minden vágyam, hogy a következő generációk továbbadják a megtanult közösségi és szakmai értékeket, amelyekkel gazdagítják városunk szellemi és kulturális életét. Kívánom, hogy őrizzék az őszinte sírás és nevetés ősi képességét. Szolgálja a ma este az érzelmek gyakorlását: örüljünk egymásnak, nevessünk, táncoljunk, énekeljünk, gazdagítsuk emberi kapcsolatainkat, mert itt a farsang, áll a bál!”

A műsort immáron 17. alkalommal a Körmendy László-díjas Zsámboki Zsolt vezette, műsorvezető társa Cserháti Ágnes munkahelyi elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen.

Az igen színvonalas, sokszínű 90 perces báli műsor Pál Hajnalka ének számával vette kezdetét. Hajnalka nem csak szép - hiszen az elmúlt két évben udvarhölgy, majd a Bál szépe megtisztelő cím birtokosa lett - hanem szépen is énekelt. A bál műsorában most debütált, bízunk abban, hogy máskor is hallhatjuk majd. Négy számot, három különböző stílusút énekelt, különös élményt jelentett a Csík zenekar: Most múlik pontosan című száma. A zenei kíséretet a mezőtúri Berczeli Endre zongoraművész biztosította.

Két fiatal művész Gonda László zongorista és ifj. Báder Ernő hegedűművész sokoldalú és összeszokott duó. Virtuóz játékuk nagy sikert aratott és maradandó élményt jelentett.

Szabó Krisztina énekművész is új oldaláról, illetve tőle még nem hallott stílusban mutatkozott be. Whitney Houston világhírű számával emlékezett az aznap eltemetett művészre.

Ézsiás László Aranyharang- és Vörösmarty-díjas versmondó a tőle megszokott magas színvonalon két saját szerzeményű verset és prózát adott elő.

Az énekesi pályára készülő Dobák Attila negyedszer lépett a báli közönség elé. Az nap érkezett haza Bostonból, ahol két éves operaénekesi Master szakon tanul. Az első ének számát Kacsóh Pongrác János Vitézéből az Egy rózsaszál szebben beszél című dalt, a rangidős bálozónknak Dobák Pálné Bözsi néninek, nagymamájának énekelte. A Nyomorultak című musicalből a Csillagok – Javel dalával és Eisemann Mihály szerzeményével is méltán aratott nagy sikert.

Miller Zoltán színész, énekes négy számot énekelt. A Máté Péter és Fenyő Miklós szerzeményeivel és dalaival tette fel a koronát a műsorra.

A Vágó Bt. ízletes és bőséges vacsorájának elfogyasztása után a báli nyitó tánc következett.

A Művészeti Alapiskola tíz növendéke egy Latin mixel nyitotta meg a bált.  A koreográfiát összeállította és betanította Bálint Éva Linda táncpedagógus.

A nyitó táncot követően Kovács Kati Liszt Ferenc-díjas előadóművész műsora következett, közreműködött Koncz Tibor zongorista, zeneszerző. Az est sztárvendége, minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnőjének 60 perces műsorában a legszebb és kedvelt dalainak nagy része elhangzott. A közönség az ismerős dallamok hallatán táncra perdűlt. A ráadás számnál a Próbálj meg lazítani cíművel a közönség már együtt énekelt az előadóval, hangulat a tetőfokra hágott.

A további jó hangulatról hajnalig a miskolci VIDIA zenekar gondoskodott.

Éjfélkor Barócsi József és Badtizi Barbara, a Budapesti Danza Táncsport Egyesület tagjai Latin táncokat mutattak be.

A tombola sorsolás után a Bál szépe bizottság dön­tését Molnár József ismertette.

A FÉBE bál szépe címet igazoló tanúsító oklevelet Misinkó Csillának, az udvarhölgy címeket pedig Kovács Renátának és Zsámboki Annának adta át.

A terem ízléses és szép dekorációját a tavasz jegyében Harmathné Boros Mária készítette.

A színpadi virágkompozíció Görbéné Réz Enikő munkáját dicséri.

Rendezvény egészét Harnos Miklós és Fekete Imre hangosította.

Az est tiszta bevétele 340.000 Ft lett. Ezúton is köszönjük a pénzadományokat és a tombola felajánlásokat, amelyek nagyban hozzájárulnak az egyesület és a Jászfényszaruért Alapítvány ez évi céljainak megvalósításához.

A www.febe.hu honlapon a galériában Karizs Evelin által készített 57 fotót nézhetnek meg az érdeklődők. Az estről 3 óra 26 perc időtartamban felvétel készült, amelyet Tanczikó-Ruis Beatrix rögzített.

A XX. Jubileumi FÉBE bálra 2013. február 16-án kerül sor.

Tóth Tibor