febe fejlec lekerekitett

Tóth Tibor a Fényszaruiak Baráti Egyesületének elnöke október 19-én 14 órakor nyitotta meg a jubileumi találkozót. Felkérte Ézsiás László FÉBE tagot, Vörösmarty-díjas versmondót, költőt, aki az alkalomhoz illő Óda szülőföldhöz című versét mondta el.
A vers elhangzása után kellemest délutánt kívánva köszöntött minden jelenlévőt a FÉBE Elnöksége, a Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriuma nevében.

  Külön is köszöntötte Bolla János urat, jászkapitányt, és kedves feleségét Ilona asszonyt. Prof. Dr. Janza Frigyes nyugállományú rendőr vezérőrnagy, miniszteri megbízott, BM Oktatási Főszemlélő urat és kedves feleségét, aki 10 éves jubileumunkon egy kiállítást nyitott meg, és most is örömmel fogadta el a meghívást.
Győri János urat Jászfényszaru város alpolgármesterét, és feleségét.
Dr. Voller Erika úrhölgyet Jászfényszaru város jegyzőjét. Berényi Ferenc urat, Lovászné Török Magdolna úrhölgyet, Sándor Sándor urat, és Zsámboki Sándor urat Jászfényszaru Város Önkormányzata négy bizottságának elnökét.
Dr. Selmeczi László urat nyugalmazott megyei múzeumi igazgatót, az Egyesület Tiszteletbeli Tagját, és kedves feleségét; Hortiné Dr. Bathó Editet úrhölgyet, a Jász Múzeum igazgatóját, a Jászberényi Városvédő és Szépítő Egyesület titkárát; Mozsár Lászlóné úrhölgyet, Jászágó polgármester asszonyát, az Ágóiak Baráti Egyesülete küldöttségének vezetőjét; Gál Edit úrhölgyet muzeológust, a Gyöngyösi Városvédő és Szépítő Egyesület elnökét; Zsidai Ferencné úrhölgyet, Jászfényszaru testvértelepülése Jászkarajenő Művelődési Ház és Könyvtár vezetőjét, és a férjét és minden kedves vendéget, az egyesület tagjait, segítőit, az alapítvány támogatóit.
Húsz év egy közösség életében jelentős időszak. Az egyesületet 1993. október 30-án 51 alapító tag hozta létre. A Jászfényszaruért Alapítványt a Fényszaruiak Baráti Egyesülete 100.000 Ft alaptőkével alapította.
1993 évtől 33 tagját veszítette el az egyesület. Rájuk emlékezve gyújtottak gyertyát.
Az elmúlt öt évben 35-en csatlakoztak az egyesülethez,
jelenlegi taglétszám 250 fő. A FÉBE és az Jászfényszaruért Alapítvány első 15 évének eredménye, és tevékenysége 2008-ban egy kiadványban került összegzésre. A 20 év legfontosabb eseményeit a FÉBE által ez évben kiadott Jászsági lokálpatrióta közösségeket bemutató könyvben összegezték, melyet valamennyi tag, segítő és támogató a jubileum kapcsán térítésmentesen készhez kapott, illetve a távollévők kézhez kapnak. Az elvégzett munka eredményeit, sokszínűségét a terem hátsó részében elhelyezett fotó tablók, és tárgyi kiállítás mutatták be.
A továbbiakban néhány számadattal érzékeltette az egyesület és alapítvány húsz évestevékenységét. Húsz jótékonysági műsoros est és bál nettó bevétele: 10,4 millió Ft volt, ebből az alapítvány 5,5 millió Ft-ot kapott, még az egyesület 4,9 millió Ft-ban részesült. Az egyesület 17 honismereti és helytörténeti tábort és 5 egyéb lovas, régész tábort szervezett, mintegy 800 fő résztvevővel. Az egyesület és az alapítvány tizenegy kiadványt jelentetett meg, illetve támogatott, még ebben az évben az alapítvány újabb helytörténeti könyvet ad ki. Ezen kívül a FÉBE, egy emlékbélyeget, kilenc képeslapot, és egy CD fotóalbumot, és hat jubileumi emlékérmet adott ki. A FÉBE és az alapítvány közösen négy emléktáblát, két emlékművet, két domborművet állított. Az Alapítvány két egyházi keresztet, egy kriptát, egy emléktáblát és egy szobrot újított föl, támogatta hétszázezer forinttal a templomi orgona felújítását. Városszépítés érdekében több mint húsz köztéri asztalt, padot, virágtartót, szemetest, köszöntőtáblákat helyezett el. Anyagilag támogatta a Millenniumi díszkút, és a Megbékélési emlékmű megvalósulását. Az alapítvány hetven városi programot, rendezvényt, tábort támogatott. Tizenöt alkalommal írt ki helyi pályázatot, 45 fő felsőfokú tanulmányokat folytató Jászfényszarui fiatalt részesített tanévenként 10 hónapon át tanulmányinak befejezéséig tanulmányi ösztöndíjban. Jászfényszaruhoz kötődő szakdolgozatok költségeihez tizenkét főnek járult hozzá. 1995 és 2013 között 178 általános iskolás tanulót részesített oklevélben, és értékes könyvjutalomban közösségi és tanulmány munkájáért. Tíz fiatal kimagasló magyar nyelv irodalom és idegen nyelv területén elért eredményeiért ezüst Kazinczi Ferenc éremben részesült. Az egyesület több mint háromszáz önköltséges színházi előadást szervezett Budapestre, és helyben. Az egyesület harminchét kiállítást, és több mint tíz kirándulást szervezett. Kilenc konferenciát, találkozót, tizenkettő évfordulós megemlékezést szervezett, és tartott. Több mint harminc alkalommal ismeretterjesztő előadásra került sor. Öt és félévig Teleházat, tizenkettő évig Civilházat működtetett. A FÉBE keretein belül 20 éve Kiss József Helytörténeti Kutatócsoport, 20 éve Színházba járó baráti csoport, 17 éve Szűcs Mihály Huszárbandérium működik. A FÉBE10 évig Borostyán társastáncklubot, 5 évig ifjúsági klubot 3 évig kerékpáros klubot működtetett. Az egyesület által alapított négy kitüntetési formát az elmúlt 17 évben, 234 fő magánszemély, és 26 jogi személy, és közösség kapott meg. Az egyesület 11 alkalommal hirdetett meg városi rendezvényhez kapcsolódóan főző, és 6 alkalommal kenyérsütő versenyt. Az egyesület történetéről, működéséről három szakdolgozat készült. Az Egyesület több mint 2,5 millió Ft értékű tárgyi eszközzel, bútorral rendelkezik.
A húsz év munkájának néhány állomása a technika segítségével került bemutatásra. Az idő korlátozott, volta miatt a válogatható anyag közel 500 órájából vállalva a felelősséget önkényesen válogatott, melyet Lajkó Csaba digitalizált, illetve állított, vágta össze.
Természetesen tette hozzá vendégeinknek, akik csak közvetve, és néhány eseménynek voltak részesei nem nyújthat olyan élményt, mint azoknak, akik állandó részesei városunk életének, de minden bizonnyal Ők is megtapasztalják tevékenységünk sokszínűségét, rendezvények átlagon felüli színvonalát.
A nosztalgia mozizás előtt, amit nevezhetünk dokumentumfilm nézésének is, mivel a jászkapitány teendői a mai napra még sokfelé szólították, így neki adott elsőnek szót.
Megköszönte Bolla János kedves szavait, és időutazásra invitálta a jelenlévőket 1993. április 2-ára, amikor egyesület megalakításának gondolata felvetődött.
A 120 perc időtartamú eseményeket felidőző vetítése után, Tóth Tibor elnök és Mészáros László titkár52 alapító tagnak, akik 1993-ben lettek tagjai az egyesületnek „Húsz évestagságért” bronz kitűzőt adtak át, a 30 mm átmérőjű bronz kitűző az egyesület címerét ábrázolja.
Ezutánkitüntetések átadására került sor. A Fényszaruiak Baráti Egyesülete által 1996-ban alapított Elismerő Oklevelettíz magánszemély, és egy jogi személy Kft., a szintén 1996-ban alapított Kitüntető Plakettethét magánszemély, és két jogi személy Kft., az 1998-ban alapított Ezüst Kitűzőtnégy magánszemély. Az 1996-ban alapított Örökös Tiszteletbeli Tag címet, és az egyesület címerét ábrázoló bronzplakettet és díszoklevelet egy főnek adta át Tóth Tibor, és Mészáros László.

 

Bejelentésre került, hogy más irányú elfoglaltságuk miatt a FÉBE által adományozott Kitüntető Plakettet egy magán személy, és egy jogi személy, az Ezüst Kitűzőt egy magán személy az Örökös Egyesületi Tag címet, és az egyesület címerét ábrázoló bronz plakettet, díszoklevelet egy magánszemély a mai ünnepségen nem tudta átvenni. A kitüntetések átadására később egyesületi vagy alapítványi rendezvényen kerül sor.
Bejelentésre került, hogy 2013. október 12-én a Fortuna Együttes, és a NapsugárGyermekszínpad fennállásának 40 éves jubileumi rendezvényén Tóth Tibor elnök, és Lovászné Török Magdolna titkárhelyettes három magánszemélynek Elismerő Oklevelet, egy magánszemélynek Kitüntető Plakettet, egy magánszemélynek Ezüst Kitűzőt, és egy magánszemélynek Örökös Egyesületei Tag címet, és az egyesület címerét ábrázoló bronzplakettet és díszoklevelet adott át.
A meghívott vendégek közül Mozsár Lászlóné Jászágó polgármestere, az Ágóiak Baráti Egyesületének választmányi tagja köszöntötte az egyesület tagjait, megköszönve a két szervezet közötti együttműködést, a FÉBE által a Jászsági civil életet bemutató kiadványnak megjelentetését.
Hortiné Dr. Bathó Edit
a Jászberényi Városvédő és Szépítő Egyesület titkára, a Jász Múzeum igazgatója megköszönte a gyümölcsöző együttműködést. Megható szavakkal köszönte meg a FÉBE legmagasabb kitüntetését. Az egyesület munkájához további sikereket kívánt.
Gál Edit
a Gyöngyösi Városvédő és szépítő Egyesület elnöke jókívánságait fejezte ki az Egyesület további munkájához.
Zsidai Ferencné
igazgató asszony a Jászfényszaru testvér település Jászkarajenő Művelődési Ház és Könyvtár vezetője megköszönte az utóbbi 3-4 évben több közös rendezvény rendezésében való együttműködést.
Győri János
Jászfényszaru Város alpolgármestere megköszönte a FÉBE és a Jászfényszaruért Alapítvány városért, az itt élőkért végzett önzetlen sokoldalú tevékenységét, amelyet az elmúlt két évtizedben végzett. Kiemelte Jászfényszaruról elszármazottakkal való kapcsolattartást, az elszármazottak önzetlen, odaadó munkáját, amely az egyesületen keresztül valósult meg.
Tóth Tibor felolvasta Ráday Mihály az Országos Városvédő Szövetség (Hungária Nostra) elnökének köszöntő sorait, mivel a FÉBE 1995-től tagja a szövetségnek, és négy alkalommal részesült munkájának elismeréseként díszoklevélben.
Az elnök megköszönte az elmúlt 20 évben az egyesületet, az alapítványt támogató tagjainak, segítőinek, önkénteseknek, szponzoroknak, Jászfényszaru Város Önkormányzatának és minden jó szándékú magán és jogi személynek, aki elért sikerekhez hozzájárult, különösen a FÉBE tisztségviselőinek, elnökségi tagoknak, EB. tagoknak, a Jászfényszaruért Alapítvány Kuratórium elnökének, és tagjainak tevékenységét. Eredményeket közös összefogással több száz, vagy talán ezer önzetlen, odaadó Jászfényszarui, vagy innen elkerült, vagy csak a településsel kapcsolatban álló személyek segítségével értünk el.

Tóth Tibor bejelentette, hogy
Zsámboki László FÉBE tag (házi költő) 20 éves a FÉBE címmel verset írt, melyet Kotánné Kovács Tímea FÉBE tag, Alapítvány Kurátor olvasott fel.

 

A szünet után Agócs Ferenc és felesége Zsuzsa, és Rusai László és felesége Terike jóvoltából közös vacsora, majd a háromemeletes jubileumi torta elfogyasztására került sor.

 

19.00 órakor Ézsiás László a FÉBE tagja, Vörösmarty-díjas versmondó, költő Dsida Jenő: Az első csók című vers elmondásával vette kezdetét a műsoros est, amelyen a Tihanyi Vándorszínpad három művészét Tihanyi Tóth Csaba, Bognár Zita, Szerémy Dániel „Ha én gazdag lennék” című zenés estje szórakoztatta a nagy létszámú közönséget.
Tóth Tibor