febe fejlec lekerekitett

{jcomments off}  Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és több országos civilszervezet 2015. október 15-én az Országgyűlés Felsőházi tanácstermében konferenciát szervezett. A konferencián a Fényszaruiak Baráti Egyesülete képviselője is jelen volt.

Parlament konf 20151015 TT  A konferencia célként jelölte meg, hogy a decemberi párizsi ENSZ klímakonferenciára készülve rámutasson Magyarország globális felelősségére és számba vegye a teendőket a veszélyes mértékű éghajlatváltozás megelőzésére és hatásainak csökkentésére, bemutatva az alkalmazkodás jó példáit.
   A konferencia nyitóelőadását Áder János köztársasági elnök tartotta volna, aki nem tudott
jelen lenni, így gondolatait Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője tolmácsolta. A KEH igazgatója kifejtette a migrációs válságnak gyorsítania kellene a globális klímavédelem kialakítását, mert enélkül a migráció hosszú távú kezelése nem lehet eredményes. A klímaváltozás következtében is gyorsul a sivatagosodás a Földön, hanyatlik az élelmiszertermelő területek népességmegtartó képessége. Az ENSZ jelentése szerint, ha nem sikerül változtatni a mezőgazdasági termőterület vesztés ütemén, akkor tíz éven belül 50 millió embernek kell elhagynia otthonát, hívta fel a figyelmet Kőrösi Csaba. Kedvező tendencia az is, hogy egyre olcsóbb a megújuló energia. Eddig a szennyező - szénipari - technológiák voltak olcsóbbak, azonban a megújuló technológiákkal termelt energiaköltség meredeken zuhan.
   Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes beszédében kiemelte számos konkrét napi lépés szükséges ahhoz, hogy élhető környezetet teremtsünk Magyarországon. Ennek eléréséhez, a lakosságnak, civilszerveteknek pozitív hozzáállása és példamutatására van szükség. Ez a folyamat elindult Magyarországon, kiemelte a lakóépületek hőszigetelését, ami olyan hatékony energiatakarékosságot eredményez, hogy több erőmű működését, vagy újak építését is feleslegessé teszi.
   Több országgyűlési képviselő, országos civilszervezet vezetője, polgármester mondta el véleményét. Pokorni Zoltán Budapest Hegyvidék XII. kerületi polgármestere saját jó példákat sorakoztatott fel, hogy szívós, tudatos és tudatformáló munkával elérték, hogy önkormányzatnál és intézményeinél műanyagpalackos ásványvizet nem vásárolnak ezzel 30 ezer palack (mely kőolajszármazék) legyártása válik szükségtelené. Újépületek építési engedélyezésénél északi tájolást alkalmazzák, szorgalmazzák a zöldtetőt, mert a klímát kiválthatja. A szürke vízhasznosítását, esővíz ciszternákba gyűjtését is több helyen megoldják.
   Ide sorolható a szelektív szemét gyűjtés, az avar égetés mellőzése, a komposztálás elterjesztése, a fásítás, a környezet szépítése, a közlekedés tervezése, az egyszemélyes kocsikázás mellőzése, mind-mind napi feladataink közé tartozik.

Tóth Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor
A fotó a konferencia kezdése előtt készült. A kép bal oldalán Szabó Marcel ombudsmanhelyettes, jobb oldalán Dr. Mikola István Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár, középen a harmadik sorban Tóth Tibor.