febe fejlec lekerekitett

20160916 penczner pal 100 eve 

  Tőle idézve „Számomra igen fontos a hazatérés” vallotta, erre a kilencvenes és az ezredforduló utáni évek során került sor. Többször a szülőhelyére haza látogatott.
   Penczner Pál Jászfényszarun 1916. szeptember 17-én született -Bezzeg Ilona és Penczner Pál szabómester – gyermekeként. Tízévesen már árva maradt, így árvaházba került. 4 éves korától már rajzolt. Művészeti tanulmányait Vácott és Budapesten ösztöndíjasként folytatta, és a Budapesti Kereskedelmi Akadémia hallgatója volt.

   A II. világháborúban tartalékos tisztként szolgált. A háború után 5 évvel kivándorolt Amerikába. 1951-ben feleségével Jolandával együtt, aki jelentős ötvösművész megérkeztek New Orleansba, majd letelepedtek Memphisben.1951 szeptemberében rendezte első önálló kiállítását a memphisi Művészetek Házában. Az elkövetkező 50 év alatt közel 100 önálló és számtalan csoportos kiállítása volt szerte Amerikában. Művészetében a tradicionális ábrázolásmód mellett a saját útját járta, új irányzatok, technikák után kutatott. Munkái a világ számos jelentős múzeumában, egyetemeken, magángyűjteményekben megtalálhatók. Memphisben létrehozta a Penczner Fine Art Galleryt, s megalapította a Penczner Művészeti Iskolát, melynek igazgatója és tanára is volt.
   Számos díj, kitüntetés birtokosa, Memphis és Jászfényszaru díszpolgára, a FÉBE tiszteletbeli tagja. Neve megtalálható a művészek nemzetközi címtárában is.
   1995-ben jelentős műveinek másolatát és egy eredeti festményt Jászfényszarunak adományozott, ekkor volt első kiállítása. 2002-ben újabb képek átadására került sor, többek között a „Krisztus és a 12 Apostol” című sorozaté, melynek eredetijét a Vatikánban őrzik. 2002. október 23-án a Papp-kastélyban ünnepélyes keretek között felavatásra került a Penczner Pál terem. 2003. június 16-án két napos jászfényszarui látogatása alkalmával tízezer dolláros alapítványt tett, amely a nevét viseli, azzal a céllal, hogy a művészeti iskolát és a tehetséges hátrányos helyzetű gyermekeket támogassák. Az alapítvány kuratóriuma 2006-ban Penczner Pál-díjat alapított. A jászfényszarui Penczner-gyűjteményt Jászberényben a Jászkürt fogadó épületében 2009 ősszén láthatta a nagyközönség.
   Élete végéig telefonon és írásban kapcsolatot tartott a Győriné dr. Czeglédi Márta polgármesterrel, és itt elő oldalági rokonaival. Kilencvenévesen is gyönyörű, szinte rajzolt betűkkel írt és ékes magyarsággal beszélt. 94 évesen 2010. június 27-én Memphisben hunyt el.
   A születésének jubileuma alkalmából a Fényszaruiak Baráti Egyesülete kezdeményezte az önkormányzatnál egy Penczner Pál jubileumi emlékérem kiadását.
   A festőművész arcportréját is tartalmazó érem gipszmintáját grátisz Szabó Imrefia Béla szobrászművész, Jászfényszaru díszpolgára, FÉBE tag elkészítette.
   Jászfényszaru Város Önkormányzata felvette a kapcsolatot Penczner Pál özvegyével Jolanda asszonnyal, hogy a jubileum alkalmával az érembemutatón és megemlékezésen a család részéről kívánnak-e, illetve részt tudnak-e venni.
   Az ünnepségre várhatóan október hó folyamán kerül sor.

Tóth Tibor{jcomments off}