febe fejlec lekerekitett

tolnaik

 

FÉBE kirándulás a Palócföldre

2014. augusztus 31.

Jászfényszaru a török hódoltság idején a jász községek közül elsőnek pusztult el. „1557-ben Philistini sen Jazyges név alatt” szerepel a többi jász község sorában. 1558-ban, azonban mint puszta lett összeírva. A törökök elől a helyiek nagy része Nógrádba a Palócföldre menekült, több mint egy emberöltőn át ott éltek. Jászfényszaru 1631-ben részben a Palócföldről visszajöttek által települt újra. A családnevek, a szavak, a palóc nyelv kiejtései mai napig fennmaradtak.

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2014. augusztus 31-én (vasárnap) önköltséges kirándulást szervez a Palócföldre, őseink XVI.-XVII. századbeli tartózkodásának egyes helyeire. A kirándulás alkalmával tisztelgünk a 100 éve született Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas magyar színésznő, Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja emlékének. A művésznő bár a fővárosban született, de a Nógrád megyeiMohora faluban töltötte gyermekkorát apja középbirtokán. Elemi iskoláit itt végezte, itt nézzük meg a Tolnay Klári Emlékházat.
A kirándulás programja:

2014. augusztus 31. (vasárnap) 7 óra 30 perckor a Városházától kifelé haladva a helyi buszmegállókban lehet felszállni a különjáratú autóbuszra.
A kirándulás első állomása a Sziráki Teleki-Degenfeld-kastély és védett parkjának megnézése lesz.

Szirákról Bérre, Nógrád megye egyik legszebb fekvésű falucskájába vezet utunk. Bér – Virágospuszta látnivalói megismerésével töltjük el a délelőttöt. A kastély parkjában az őshonos állatoktól kezdve az egzotikus ritkaságokig mindenféle állat található. A Magyarok Háza, a Térképtár, a Vadászkastély, az Olvasó és könyvtárterem, a Kápolna és a Rádiómúzeum kínál érdekesebbnél érdekesebb látnivalót.

A közös ebédet a béri Andezit Fogadóban fogyasztjuk el.

Bérből Terénybe a Hunnia Csipkemúzeumba visz utunk.

Az úti célunk főhelyén, Mohorán a Tolnay Klári Emlékházat tekintjük meg.

Ezután Csesztvére érkezve Madách Imre, és Horpácson Mikszáth Kálmán Emlékmúzeum anyagával ismerkedünk meg.

Horpácsról már indulunk haza és várhatóan este fél 8 órára érkezünk Jászfényszarura.

A 240 km-es 12 óra időtartamú autóbuszos kirándulás ebéddel, belépőjegyekkel együtt - kellő számú jelentkezés esetén - 40 főnél 5000,- Ft/fő költséget jelent, de a pedagógusok és a 70 éven felüliek költsége 1000,- Ft-tal is csökkenhet, mivel számukra az állami múzeumok ingyenesek.

20 vagy 30 fő jelentkezése esetén a részvételi költség - a kisebb autóbusz miatt - 1000,- Ft/fővel nőhet.

A kirándulásra augusztus 10-ig Tóth Tibornál a +36/30/337-3336 mobil vagy a 06/57/422-871 vezetékes telefonon illetve személyesen a 2000.- Ft előleg befizetésével városháza földszintjén lehet.

Tóth Tibor