febe fejlec lekerekitett

A jászsági települések baráti társaságai, egyesületei vezetőinek X. jubileumi fórumának megszervezését 2014. október 11-ére a jászberényi Városvédő és Szépítő Egyesület vállalta magára. A találkozóhoz méltóbb helyszínt nem választhattak a rendezők, mint a Rákóczi út 40 szám alatti Szikra Galériát.

Jasz barati 2014

A házigazda Bolla János egyesületi elnök, valamint Magyar Aliz a JÁKÓB (Jászjákóhalmáról Elszármazottak Baráti Társasága) vezetője a Fórum létrehozásának kezdeményezője, koordinátora méltó és gazdag programot hozott össze a jubileumra.

Több mint 10 év szünet után a X. fórum tiszteletére meghirdetésre került a „Szülőföldünk a Jászság” vetélkedő, amelyen a Jászság 18 iskolájából 16-ból 25 csapattal vettek részt. Több mint 75 gyerek ismerkedett meg a szűked és tágabb szülőfölddel. A szervező munkát segítette, támogatta 25 pedagógus, iskolaigazgató, polgármester, tehát több mint 160 embert mozgatott meg, a fórum előtti 2-3 hét. Ennek megszervezése igazán komoly munkát igényelt és ezt vállalta fel Bolla János és Magyar Aliz a X. Fórum szervezésének előkészítése során.
A fórum résztvevőit megtisztelte dr. Szabó Tamás Jászberény polgármestere és Borbás Ferenc regnáló jászkapitány is.

Magyar Aliz összegezte a tíz éves munka tapasztalatait, eredményeit. Megállapította: „…Az a célkitűzésünk, hogy közös programokat szervezünk, néhány település baráti társaságánál nagyon jól sikerült…A fórum, egyik eredménye, hogy szorosabb kapcsolatokat alakított ki a települések között és több baráti kapcsolat is szövődött a települések baráti közösségek vezetői, tagjai között, emellett rengeteg tapasztalatot adtunk át egymásnak és a jó kezdeményezéseket átvettük egymástól. Mindenképpen el kell mondanom, hogy a fényszarui Tanítók emlékműve olyan hatással volt ránk, hogy az óta már több település megemlékezett elhunyt tanítóiról. Ugyancsak sok jó ötletet vettünk át a boldogházi elszármazottaktól, hogy csak a tanyakutatást, a tanyasi iskolák felkutatását, a kitelepítettekről írt könyvet említsem.

A tíz év eredményei közül föltétlenül kiemelendő a baráti társaságok közreműködésével, de Tóth Tibor energikus munkájának köszönhetően megjelent „Jászságilokálpatrióta közösségek tevékenysége” című könyvet, amelyben 19 közösség mutatkozhatott be.

Ugyancsak kiemelném a Fórum emlékére Jászágón közösen ültetett fát, amely jelképezi a jász települések összetartását…”
Tíz órától jól esett a városnéző séta, a Kapitánykert érintésével, a 13 Aradi Vértanú Emlékfasoron át a Ferences templom és kolostor műemlék épülethez vezetett az utunk. A szociális intézet igazgatója Deme Katalin és a templom kántora Sinka Menyhért vállalta fel az idegenvezető szerepét. Többségünk először csodálhatta meg a kolostor ódon, de a funkcióhoz igazított épületét. Az orgonakarzaton megpihenve gyönyörködtünk az orgona muzsika és a templombelső szépségében. Végül a csigalépcsőn lejutva közelebbről nézhettük meg az egyházi különleges alkotásokat.

A finom közös ebéd elfogyasztása után a galéria emeleti helységében Szabó Szabolcs (1927-2003) Jászjákóhalma születésű grafikus, rajzfilmrendező, a vízipók – csodapók alkotó kiállításának megnyitójára került sor, a hagyaték nagy részét a JÁKÓB kezeli. A kiállítást Czuk Ferenc Podmaniczky díjas festő-restaurátor nyitotta meg.
A találkozó plénuma előtt a „Szülőföldünk a Jászság” általános iskolai vetélkedő első három helyezettjének díját. Köztük a III. helyezésért járó elismerést a fényszarui csapatott képviselő Borbély Viktóriának, a felkészítő tanáruk Kotánné Kovács Tímea is jelen volt a díj átadó ünnepségen.

Végül a Szikra Galéria földszinti négy termében lévő Jászsági festők gyűjteményes kiállítása varázsolta el a résztvevőket, egy-egy festményről Szikra István tulajdonos, műgyűjtő mondta el az érdekességeket.
Barátként és viszont láttással búcsúztunk egymástól az igen jól sikerült nap után.

Tóth Tibor