febe fejlec lekerekitett

Az elszármazott jászságiakat tömörítő Jászok Egyesülete létrejöttének 100., újjáalakulásának 30. évfordulóján 2021. szeptember 11-én délelőtt ünnepi összejövetelt tartott a budai várban, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.
   Az ünnepség a mintegy 100 fő részvételével a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán
vette kezdetét. A himnusz elhangzása után a jászfényszarui Szűcs Mihály Huszárbandérium vezetője, Ézsiás Vencel huszár őrnagy vezénylésével lovas huszár díszelgéssel és zenei kíséret mellett koszorúkat helyeztek el a 2009. október 17-én felavatott Jászkun huszárok emlékművénél.
   Az ünnepség a Vágó Pál festőművész monumentális festményével díszített Márványteremben folytatódott, ahol a Jászságból ifj. Horváth Sándor prímás és cigányzenekarának muzsikája fogadta a ünnepségen megjelenteket. A rendezvény részvevőit a háziasszony Cserháti Ágnes, a közmédia nívódíjas műsorvezetője, egyetemi oktató köszöntötte. Így többek között Győriné dr. Czeglédi Mártát, Jászfényszaru polgármesterét és a megjelent jászkapitányokat.

   Dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének alapító ügyvivője, majd elnöke számadást adott a kettős jubileum kapcsán. Szólt a 100 évvel ezelőtti elődök tevékenységéről, a rendszerváltás utáni politikamentes újjáalakulásról. Az elmúlt közel két évre a pandémia rányomta bélyegét, elmaradtak a rendezvények, összejövetelek. Köszönetet mondott a tagságnak, a tagegyesületeknek az elmúlt öt évben végzett munkájukért, és átadta dr. Csányi Sándor, Jászárokszállás szülöttje, közgazdász, bankár szívélyes üdvözletét.
   A szülőföld nevében köszöntötte a megjelenteket Jászberényből dr. Rédei István, a CO-OP Star Zrt. elnök-vezérigazgatója.

   A köszöntő után dr. Dobos László elnök díszoklevelet adott elsők között az elnökség tagjainak, köztük dr. Farkas Kristóf Vince történész, agrármérnök, jászfényszarui lakosnak, majd azoknak, akik a Jászságban élők és az onnan elszármazottak kapcsolatának ápolása érdekében a legtöbbet tették. Városunkból ezen elismerésben Ézsiás Vencel hagyományőrző huszárőrnagy és Kovács Béláné Pető Magdolna, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke részesült.
   Az ünnepség fényét emelte Juhász Orsolya Anna szoprán, a Magyar Rádió Énekkarának tagja és a zongorán közreműködő Horváth Bálint DLA, zeneszerző, tanár műsora.
   Rendhagyóan – mivel a Jász Világtalálkozó 2020. és 2021. években elmaradt – itt került átadásra a Jászságért díj.
   Először a 2020. évi megosztott Jászságért díjat „A Jászságért” Alapítvány nevében dr. Dobos László alapító, a kuratórium tagja adta át dr. Körei-Nagy József jogász, gépészmérnöknek és feleségének dr. Körei-Nagy Katalin ügyvéd jászberényi lakosnak.
A 2021. évi díjat a kuratórium Dávid Sándor fafaragó népi iparművésznek, jászszentandrási lakosnak adományozta, melyet szintén dr. Dobos Lászlótól vett át a kitüntetett. 
   A jász motívumokkal is díszített asztalokon látható jász finomságokat a jászberényi
Bobák József gasztronómiai csapata készítette, a borkínálatot a Bakos Pincészet szolgáltatta. Kladiva Imre Jászságért díjas, nyugalmazott r. k. plébános asztali áldása után mindenki végigkóstolta a jász ételeket. A jó ebédhez szólt a muzsika.
   Az ünnepség valamennyi résztvevője a jász összetartozást, a közös gyökereket átélve, élményekkel gazdagodva térhetett haza.
Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó:
Jászkun Huszárok Emlékművének koszorúzásán résztvevők egy csoportja