febe fejlec lekerekitett

2020

 • 2019 SZJA Felajánlás

  2019szja1


  2019szja2

 • 2020 SZJA Felajánlás

  2020szja

 • A hónap értéktári érdekessége - Egy 101 évvel ezelőtt készült fénykép

   A Tanítók emlékművének 10 éves évfordulója kapcsán 2012. szeptember 1-jén megtartott ünnepség után megkeresett Darabos Pálné Gál Ágnes. A felmenői közül többek között édesapja Gál István és nagyapa Kertész János itt tanítottak. A Kertész nagy szülők sírja a Szentkereszt temetőben  a második stáció mögött 5-6 sorba található. A 2002 évi emlékműavatáson beszédet is mondott, telefonon e-mailben 2015 évi haláláig rendszeres kapcsolatot tartottunk. Ez volt az utolsó személyes találkozásunk ekkor kaptam tőle eredeti és másolati fényképeket, amelyek csoportképek és Jászfényszarun készültek.
     Egyik értékes darabja ez az eredeti 23 cm x 16 cm nagyságú és keménypapírra felragasztottfénykép, a hátlapján elmosódóan, de tisztán látható a felírat Jászfényszaru, 1919. III. 8.

 • A hónap értéktári érdekessége - Egy régi óvodáskép Jászfényszarun

  Bodony Béla (1937. június 22-én Jászfényszarun született), itt járt óvodába, általános iskolába. Budapesten autószerelő, majd kereskedelmi és vendéglátói képesítéseket szerzett, és a fővárosban dolgozott. Nyugdíjas éveinek elejét feleségével Jászfényszarun töltötték, majd visszaköltöztek Budapestre. Mindketten tagjai a Fényszaruiak Baráti Egyesületének.
  Édesapja Bodony Béla hetes és mészáros volt. A szülői ház és hentesüzlet a mai Ady Endre úton, a templomtól haladva az utca közepe felé bal oldalon ált (66. házszám), és némi átalakítás után ma is áll a ház, a húsfeldolgozó és az üzlet.
     Bodony Bélától kaptam egy 1942-ben készült óvodás képet. Elmondása szerint egy gyerekeknek szóló színdarabot tanított be velük Márkus Mária óvónő. A szerepnek megfelelő öltözetben láthatók. 78 év távlatában óvodás társai nevének többségére ma is emlékszik. Az első sor (balról jobbra) Sugár Judit (fehér nagy masnival a hajában), ?, ?, Pető Ferenc, Bodony Béla, Penczner Kornélia, Ézsiás Ilona (Mezei Zoltánné), a második sorban a kalapos fiúk mögött szintén kalapban Hungler Károly.

  Tóth Tibor

  Fotó: Városi Értéktár fotóarchívumából való

 • A hónap értéktári érdekessége - Őstermelői igazolvány

  A Városi Értéktárban található a több mint hetven évvel ezelőtt keletkezett „Őstermelői igazolvány” melyet Budapesten 1950. május 16-án állították ki Rimóczi Sándor Jászfényszaru, Dózsa György úti lakos részére.
     Az igazolványba bejegyzésre került, hogy a termelő terményei egy k. hold* öntözéses konyhakertből és hat k. hold szabadföldi zöldségterületből származik. Az igazolvány tulajdonosa és bejegyzettek jogosultak a budapesti vásárcsarnokokban és egyéb piacokon árusítani.
     Az igazolványban a tulajdonos Rimóczi Sándor és leányának Rimóczi Mária fényképe is szerepel.