febe fejlec lekerekitett

Tacdal Szolnok 2019 20 Az idősebb korosztálynak vannak emlékei a táncdalfesztiválokról. A fiatalok kedvéért egy kis visszatekintés. Félévszázada már a negyedik Táncdalfesztivált tartották az Erkel Színházban. Az 1969-es fesztivál 60 dalát 58 előadó adta elő, 18 szám jutott a döntőbe. A műsort Poór Klára vezette.


 I. helyezett dalok: Késmárky Marika: Bágya András – S. Nagy István: Egy fiú a házból; Koós János: Lovas Róbert – Szenes Iván: Nem vagyok teljesen őrült. II. helyett dalok: Harangozó Teri: Majláth Júlia – ifj. Kalmár Tibor: Szeretném bejárni a földet; Metro Együttes: Schöck Ottó – Sztevanovity Dusán: Régi kép: Szobrok.  Arany Mikrofon díjat: Harangozó Teri, előadói díjat: Koncz Zsuzsa, hangszerelői díjat: Wolf Péter kapott.
   Az elmúlt évi nagy sikere való tekintettel az 1969-as Táncdalfesztivál 50 éves jubileuma alkalmából a Szolnok Tv ismét meghirdette a Táncdalfesztivál – Énekverseny 2019 rendezvényt. Nevezni országosan 12 év feletti személyek – felső korhatár nélkül – jelentkezhettek. A felhívásra több száz nevező közül a promóciós felvételek alapján 24 előadót (dalt) választottak ki, a megkötés annyi volt, hogy 60-as, 70-es évek slágerit énekeljék. A megyében két elődöntőt rendeztek szeptember 14-én, Mezőtúron, szeptember 22-én Jászapátiban. Számunkra nagy örömet jelentett, hogy a Jászapáti Pájer Antal Művelődési Házban lezajlott elődöntőben két jászfényszarui produkciót is láthattunk. Czibolya Évát, valamint Jáger János és LiptákTibor duót. A jászapáti zsűrit Radó Denise Jászai Mari-díjas színész, rendező vezette, mind két produkcióról elismerően szólt. Az október 12-i szolnoki döntőbe Czibolya Éva bejutott. A Mezőtúri elődöntőből döntős lett a jászfényszarui és pusztamonostori gyökerekkel rendelkező – a helyi művészeti iskola volt tanára – Pető Edina Fadette énekes, zongoraművész. Elődöntőként egy-egy számot a közönség is bejuttathatott a döntőben (mint hajdanán). A közönség szeretete a Jászapáti elődöntőből a Jáger János és Lipták Tibor duót bejutatta a döntőbe.
Tancdal Szolnok 2019 7A szolnoki döntő zsűrijeSoltész Rezső énekes, dalszerző, szövegíró (elnök); Dósa Mátyás színész, énekes; Terjéki Kata énekművész, tanár; Vincze Lilla EMeRTon-díjas énekes, szövegíró – egy első, két-két második illetve harmadik díjat adott ki. A döntőbe jutottak megkapták a Táncdalfesztivál kerámia szobrát. Pető Edina Fadette – Majláth Júlia-Fülöp Kálmán szerzeményével – Rövid az élet című sláger eléneklésével II. helyezésben részesült. Czibolya Éva Gábor S. Pál-Mózes Endre Könnyen szerzett csókok… című dallal Pócs János a Jászság országgyűlési képviselőjének különdíját kapta, melyet a felajánló személyesen adott át. Jáger János és Lipták Tibor duó ifj. Kalmár Tibor-Havasy Viktor szerzeményét a Szereted-e még? című számot énekelték. A jászfényszarui nevezők Czibolya Éva, Jáger János, Lipták Tibor és a Jászapátiról nevezett Kiss Ibolya, a Jászfényszaru Város Önkormányzata Emléklapját és ajándékát kapta, melyet Szabó László önkormányzati tanácsnok adott át a döntő színpadán. Gratulálunk és köszönjük, hogy öregbítették Jászfényszaru jó hírnevét.
   A két elődöntő és a döntő a www. szolnoktv.hu weboldalon a táncdalverseny 2019 fülre kattintva nézhető meg.

Tancdal Szolnok 2019 3 Tancdal Szolnok 2019 4
Tancdal Szolnok 2019 6 Tancdal Szolnok 2019 13
Tancdal Szolnok 2019 21 Tancdal Sztolnok 2019 18

Tóth Tibor

Fotó: Jáger Jánosné