febe fejlec lekerekitett

 Iskolatörténeti állomások: a népoktatás, középfokú oktatás (polgári iskola), tudományos oktatás (gimnáziumok).
   A négy majd hat elemi és két ismétlő képezte a népoktatást. Elvégzése kötelező, ingyenes volt, az írást, a számolást, az olvasást és általános alapismereteket nyújtott.
   A középfokú oktatás már nem volt kötelező, és nem volt ingyenes. Elvégzése már bizonyos lehetőséget teremtett a továbbtanulásra, illetve nagyobb alapműveltséget biztosított. A gyakorlati életre való felkészítésre helyezte a hangsúlyt. Továbblépés lehetősége felsőkereskedelmi, felső-mezőgazdasági iskolába, tanítóképző intézetbe lehetett, ezzel viszonylag kevesen éltek.

   A tudományos oktatás a gimnáziumban folyt, itt a latin műveltségre, a tudományos gondolkozásra neveltek, illetve főiskolákra, egyetemekre való felkészítés képezte a fő feladatot.
A hatosztályú polgárit a négy elemi elvégzése után, 1868-ban hozott törvény tette lehetővé, megszervezése, elindítása időt vett igénybe. A századfordulóra egyre több iskola nyílt, azonban egyre kevesebben végezték el az 5., 6. osztályt. Az 1927. évi XII. tc.  alapján már csak négy osztályosak lettek a polgári iskolák.
   A Városi Értéktárban a Kiss József (1924-1989) tanár, helytörténeti kutató irathagyatékban nagyon sok irat maradt fenn Zsiga Józsefről. Zsiga József Jászfelsőszentgyörgyön, 1901. október 17-én – Zsiga Lajos cipészmester Jász-Mihálytelek születésű és Kertész Irén háztartásbeli, Jászfényszaru születésű – szülők gyermekeként született. Felnőttként Jászfényszarura került, a Kiss Ernő utcában lakott, és községházi tisztviselőként dolgozott.

   Zsiga József a pecsét alapján 1894-ben alapított „A HATVANI MAGYAR. KIR. ÁLLAMI POLGÁRI FIÚ-ISKOLA”- ba járt hat éven át. Minden év Polgári Iskolai Bizonyítványa eredetben megtalálható. Az első osztályos 1913/14. iskolai tanév bizonyítványát tesszük közre.
   A bizonyítvány szerint a következő tantárgyakból osztályozták: hit- és erkölcstan, magyar nyelv, földrajz, számtan, mértani rajz, természetrajz, szabadkézi rajz, szépírás, éneklés, testgyakorlás. Minősítést kapott még: írásbeli dolgozatainak külső alakja, szorgalma és magaviselete.
Kelt Hatvan, 1914. év június 25. Az igazgató és az osztályfőnök aláírásával, az iskola pecsétjével zárul a bizonyítvány.

Kép és szöveg: Tóth Tibor 

Fotó: POLGÁRI ISKOLAI BIZONYÍTVÁNY