febe fejlec lekerekitett

  Az 1990-es évek közepétől, a GOLF együttes (1994) újjáalakulását követően a művelődési ház rendezet Erzsébet és Katalin bált.
   Nincs új a nap alatt. Kolozs István városunk szakavatott amatőr régésze, a minap hozott be az értéktárba egy régi nyomdai Erzsébet bálra szóló meghívót. Barna István helyi lakost és kedves családját invitálták az eseményre. A rendező a „JÁSZFÉNYSZARUI EPOSZ. LEÁNYCSOPORT” hívta a bálra az érdeklődőket.

   A Wikipédiából idézve: „Az Egyesült Parasztifjúság Országos Szövetsége, vagy rövidítve EPOSZ 1948-1950 között működő ifjúsági tömegszervezet, a Magyar Ifjúság Népi Szövetsége alszervezete volt. Az MKP segítségével jött létre 1948március 15-én, tagjai falusi pártifjak voltak. Feladatai közé tartozott a falusi ifjúságot egységes szervezetté fűzni, műveltség fejlesztése, politikai öntudat növelése vagy kialakítása, kulturális és sportélet fejlesztése. 1950-ben 225 ezer fő alkotta tagságát. 1956-ban újjászerveződött, majd rövidesen felhagyott tevékenységével.” 
   A kutatók sajnálatára év nélkül f. hó 21. napján, az Eposz összes helységében tartják a zártkörű ERZSÉBET BÁLT. Zenét Farkas Mihály és cigányzenekara szolgáltatja.
A nyomdai meghívó Darabont Lajos Aszód-i nyomdájában készült.
Darabont Lajos nyomdája 1932 és 1947 között Jászfényszarun a Kossuth Lajos utat keresztező Attila út bal sarkában lévő ma is álló felújított épület (Kossuth Lajos út 50.) végében üzemelt. A család Aszódra költözött, de a kapcsolat megmaradt és nála készült az egy lapos két oldalra nyomtatott meghívó.
   Az öröknaptár ad segítséget a pontos dátumra. Erzsébetek november 19-én ünneplik névnapjukat, ehhez közeleső hétvégén tarthatták a bált. 1948-ban november 21.-e vasárnapra esett, 1949-ban hétfőre, 1950-ben keddre. Valószínű hétköznap nem rendeztek bált, így minden bizonnyal 1948. november 21-én (vasárnap) a mai Ézsiás-Juhász kisáruház, akkor kulturális funkciót betöltő épületében tartották.

Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: A meghívó elő és hátlapja