febe fejlec lekerekitett

   A Fényszaruiak Baráti Egyesületének kezdeményezésére, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár csatlakozásával a Kulturális Örökség Napok keretében az intézmény előterében szeptember 19-től kiállítás látható. Két évvel a Mátyás-király emlékév után – amikor születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulóját ünnepelték – 2020-ban is van igaz szomorúbb alkalom, Mátyás halálának 530. évfordulója.  A kiállítás anyagát a Budapesti Városvédő Egyesület az emlékév kapcsán pályázati támogatással hozta létre. Az eredeti kiállítás nagy része vándor kiállításként is bemutatható, így került az anyag Jászfényszarura. A tárlatot rendezte: Millisits Máté művészettörténész, a Hatvany Lajos Múzeum munkatársa.
Hunyadi Mátyás (Kolozsvár, 1443. február 23. – Bécs, 1490. április 6.) magyar király. Nevezik Corvin Mátyásnak, az igazságos Mátyás királynak, hivatalosan I. Mátyásnak, de a köznyelv egyszerűen, mint Mátyás király emlegeti. Neve latinul és németül Matthias Corvinus. Aláírásában a Mathias Rex (Mátyás király) tűnik fel. Magyarországon 1458 és 1490 között uralkodott. 1469-től cseh (ellen-) király, 1486-tól Ausztria hercege. A magyar hagyomány az egyik legnagyobb magyar királyként tartja számon, akinek emlékét sok népmese és monda is őrzi.*

   Településünk nevének Mátyás oklevelében Fewenszarw-ként szerepel. Van Mátyás király utcánk és hamarosan megjelenik a FÉBE Mátyás király Emlékérme is.
   A covid-19 járványra tekintettel kiállítás megnyitót nem tartottunk, de szeptember 19-én a Jász baráti fórum vendégei megtekintették a tárlatot.
   Az előtérben a ruhatári részen 12 tabló látható a következő témakörökben: Mátyás apja. A törökverő Hunyadi János; Mátyás fogolyból lett király; Szent Korona visszaszerzése; Mátyás a hadvezér; Mátyás csapatai a török ellen; Csehország a XV. században, Mátyás Csehország  királya; Mátyás a reneszánsz mecénás; Mátyás Bécs ura; Mátyás király emlékezete; Időrendi áttekintés. 
   Két nagy és két kisebb vitrinbe régi és kevésbé régi tárgyi emlékek kerültek: Mátyás korabeli két levél, Mátyással és korszakkal foglalkozó könyvek, néhány érem, törökverő buzogány, Mátyás tiszteletére kiadott bélyegek stb. A vitrinek közötti részt hat kihúzható molinó tölti ki, amin képes információk láthatók.  A Hunyadiak családfája is megtekinthető.
   Mátyás életéről, – amely nagy részben összefügg a kiállítással – egy 20 perces film szól, illetve magyarázza a „Hunyadiak dicső kora” című tárlatot.
   A kiállítás anyaga diákoknak, felnőtteknek egyaránt tartogat érdekességeket. Az elmúlt hetekben rendhagyó történelmi óra keretében sok osztály közösség nézte meg a kiállított anyagot és a kapcsolódó filmet.
   A kiállítás hosszabb ideig látható lesz, várhatóan ez év végéig, kérésre bárkinek levetítik a filmet is.
                                               Kép és szöveg: Tóth Tibor  

   

*igaznagyarok.uw.hu
** Dombó portál

Fotók:
1,/ Mátyás királynak 1472. márczius 25-ikán a Szász Herczeghez írt levele vagy Frigyes császárnak a Szász Herczeghez intézett levele
2./ A bautzeni Mátyás emlék. A kelet-németországi Bautzen történelmi városmagjához tartozik az Ortenburg-vár, amelynek egy részét annak idején Hunyadi Mátyás építtette újjá. Kastélytornya azóta is a magyarok királyának nevét viseli, s az ő alakja ékesíti.
Az 1486-ban elkészült, a fal síkjából merészen kiemelkedő domborművet Mátyás király egyetlen hiteles ábrázolásának fogadja el a szaktudomány. (A kompozíció fejét annak idején több ízben is Budára szállították, az uralkodó arcvonásait a legtökéletesebben áttéve ott adták meg végső formáját.)
A bautzeni térplasztika másolata megtekinthető például a budavári Hilton Szállón vagy a szeged-alsóvárosi templom oldalbejárata felett. **
3./ A Vajda Hunyad (Erdély) Zsigmond király 1409-ban Hunyadi János apjának adományozott birtokot. Hunyadi János kormányzósága alatt a mai vár elődjét építette, itt élt felesége Szilágyi Erzsébet