febe fejlec lekerekitett

  Mindenkinek köszönöm, aki bármilyen módon és formában a Város- és Faluvédők Szövetsége Hungária Nostra Választmánya által részemre adományozott Podmaniczky-díj kapcsán a kitüntetéshez gratulált!
   A szövetség a kulturális értékek megőrzése, védelme és új értékek létesítésének elismerésére állapította a kitüntetést, amit személyeknek és közösségeknek egyaránt adományoznak. A felterjesztők és az adományozók döntése alapján dől el, hogy egyén vagy közösség kapja. Jelen esetben a szervezet képviselője mellett döntöttek. Személyemen túl a kitüntetés szól a Fényszaruiak Baráti Egyesületének, az általa létrehozott Jászfényszaruért Alapítványnak, az egyesület tagjainak, a kurátoroknak, a jászfényszarui lakosoknak, az elszármazottak egy részének, Jászfényszaru Város Önkormányzatának és mindenkinek, aki a város szépítésén, értékeinek megóvásán, újak létrehozásán valamilyen formában dolgozott és dolgozik.
   Egy ember részben szervezi, koordinálja, ötletekkel és példamutatással segíti, végzi ezt a munkát.
   Ez a terület, amit pénz nélkül megvalósítani nem lehet. Szükség van a jószándékú adományozókra, a SZJA 1 %-os felajánlásokra, pályázatokra, az önkormányzat anyagi támogatására, néha a kétkezi munkára is.
   Jó példa erre a Tanítók emlékműve, az Orvosok emléktáblája, a Vasút-tanyai emlékmű, a Homoktanyai Emléktábla, amelyek kizárólag adományokból valósultak meg. Több kulturális érték felújítása kis részben adományokból, nagyobb részben támogatásból jött létre.    
   Szerencsés, hogy a város vezetése, a polgármester, a képviselők is kiemelten kezelik az örökségvédelmet, az új értékek folyamatos létrehozását, így a civil kezdeményezésekre mindenkor nyitottak és támogatók.
   Ezt a kitüntetést a Jász Múzeum igazgatója, Hortiné dr. Bathó Edit felterjesztése alapján kaptam, köszönöm szépen Neki.
   Az elismerést Jászfényszaru Város Közösségének ajánlom, hogy tovább ösztönözzön mindenkit szeretett városunk szebbé tételére.
   A magam részéről, mint eddig, erőmhöz, koromhoz képest továbbra is teszem a dolgom, különösen akkor, ha a város vezetése és lakossága továbbra is bármilyen formában anyagilag támogatja az örökségvédelmet, az új értékek létrehozását.


Tóth Tibor