febe fejlec lekerekitett

  A februári lapszámban és a világhálón hirdette meg a FÉBE, a Kiss József Helytörténeti Kutatócsoport, a Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriuma három témakörben és kategóriában a helytörténeti pályázatott. Pályázhattak a településünkön lakó vagy ahhoz bármilyen módon kötődő természetes személyek.
   Családfa leírása, a hetven éve megalakult jászfényszarui KTSZ (1951-1979) története, valamint eleink búcsúztatása témaköröket jelöltünk meg.
   A pályázatunk mottója is lehetne „bátrak voltak, akik mertek”. Minimum 8000 karakter leütést tartalmazó írásos anyagot kellett összeállítani. Általános és középiskolai diákok nem nyújtottak be pályázatot.
   A felnőtt/szenior kategóriában öt pályamunka érkezett a megadott határidőre.

   Az eredményhirdetést ebben a kategóriában október 22-i városi ünnepségen terveztük. A pandémia miatt csak kültéri ünnepségre került sor, így a díj átadásra nem volt alkalom.
   A pályázókkal egyeztetve két időpontban tudtuk ünnepélyessé tenni az értékelő és díjátadó ünnepséget. Nemzeti ünnepen október 23-án és Mindenszentek napján november 1-jén a Városi Értéktárban tartottuk meg.
Mind az öt dolgozat magas színvonalú, fotókkal kiegészítve került elkészítésre. A bíróló bizottság úgy döntött, hogy az eredetik meghatározott díjösszeget megduplázza. A kulturális örökség napjára megjelentetett alapítványunk nyolc képeslapját és a 2018-ban FÉBE által kiadott „Történelmi források Jászfényszaru múltjához” című könyvet, a helyezésről oklevelet is kaptak a pályázók.
   Az első helyezettnek szóló átadó ünnepséget október 23-án az értéktárban délelőtt tartottuk, mivel Somlai Ferencné Ballagó Rózsának a november 1-jei időpont nem volt megfelelő. Az ünnepségre Budakesziről testvérével, Ábellel érkezett majd Hatvanból csatlakozott hozzá unoka testvére dr. Ballagó Katalin, aki a Nagyközségi Tanács VB. Szakigazgatási szervénél a jogi egyetem előtt 1975. október 1-től 1976. július 31-ig jászfényszarui tanácsházán dolgozott.
   Első helyezett pályázónak édesapja Ballagó László (1930-2005) szüleivel 1935-ben a Pusztamonostori tanyáról, a Vasút-tanyára (a 32-es főútvonal Szolnok – Hatvan baloldalán megépült tanyára) költöztek.
   A pályázati lehetőségről a városi havi lapunkból értesült, egyébként is a családfakutatást végzett. A pályázati határidő csak motiválta, hogy időben elkészüljön.
Somlai Ferencné 102 oldalas dolgozata gazdagon díszített fényképekkel, melyek személyeket és azon túl családi eseményeket örökített meg. A pályamunkát könyvalakban beköttette, írását 30 ezer forinttal jutalmaztuk.
   A további négy pályázó november 1-jén 11 óra érkezet az értéktár közösségi termébe, ahol az értékelésre, díjátadásra került sor. A legmesszibbről Szeged elővárosából Kiskundorozsmáról Tóth-Gulyás Zoltán János feleségével érkezett, közzel 200 km út megtétele után és három óra alatt értek városunkba. Berze Lászlóné Tusor Viktória közelebbről Budapestről, Kis Gábor és Pásztor Zsuzsanna helyből jöttek el.
   A bíráló bizottság két II. helyezést adott ki. Berze Lászlóné Tusor Viktória FÉBE-tagunk pályázata összetett több témakörben eddig ismeretlen vagy csak részben ismert dokumentumokat, fotókat leírásokat tartalmaz az utókor számára. Az anyagot prendriven is beadta.
Tóth-Gulyás Zoltán János 16 oldalas dolgozatában és 25 folyó méter és 1 méter széles papírhengeren rögzített családfa alapján valószínűsíthető, hogy 1719 évben a Dorozsmára betelepített egyik jászfényszarui családnak a leszármazottja. A két második helyezettet egyenként 20-20 ezer forinttal jutalmaztuk.
   Az zsűri két III. helyezettet hirdetett ki. Kis Gábor Lehel úti lakos, szülei felmenőit kutatva állította össze a családfát, kiemelve a megkülönböztető jelének a „Kis B”-nek, a B betű eredetét is kutatta.
   Pásztor Zsuzsanna FÉBE-tag, Szent István úti lakos a KTSZ tevékenységéről írt, képes összefoglalót. Az első 12 év kivételével 1963 júniusától 1979. március 31-ig a szövetkezet megszűnésig ott dolgozott, személyesen ismerte valamennyi alapítótagot. A két-harmadik helyezett egyenként 10-10 ezer forint jutalomban részesült.
   Az oklevelek és a díjak átvétele után legnagyobb meglepetésünkre a felvett összeget minden pályázó felajánlotta a FÉBE további működésére. Az adományok bevételezésre kerültek az egyesület pénztárába. A meghirdetők úgy határoztak, hogy az összeget Márkus Mária a település első óvónőjének emlékét megörökítő márványtáblához használja fel. A nagylelkű felajánlást köszönjük.
   A pályamunkákat a www.febe.hu honlap az Értékek Tárházaegyéb fülre pályázatok címszó alatt lesz olvasható.
   Decembertől a Mi újság Fényszarun? lapban havonta egy-egy pályamunka eszenciáját dr.Kiss Dávid Sándor, a FÉBE alelnöke, a KJHK csoport vezetője foglalja össze az olvasóink számára.
Szöveg és kép: Tóth Tibor

1./ I. helyezett oklevele
2./ Az október 23-i eredményhirdetés balról jobbra dr. Ballagó Katalin, Ballagó Ábel, Somlai Ferencné Ballagó Rózsa I. helyezett
3./ A november 1-jén eredményhirdetés után balról jobbra Kis Gábor, Berze Lászlóné, Tóth Tibor, Tóth-Gulyás Zoltán János, Pásztor Zsuzsanna