febe fejlec lekerekitett

 Stern Lajos 2023  Izraelből Stern Lajos (1949 és 1957 áprilisáig Jászfényszarun élt) és felesége 2020 januárjában már jártak településünkön, akkor viszont látással búcsúztunk.
   A pandémia miatt halasztódott az újra találkozás, de február 21-én ismét Jászfényszarura látogattak. A Városháza kreatív termében fogadtam a vendégeket. Baráti beszélgetést követően átsétáltunk a Régi Parókia épületébe. Itt megnéztük a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság áltat rendezett „Házasságkötések, rítusok a családban” című kiállítást. A harangszó már a Royal kaszinó étteremben ért bennünket, ahol egy finom menüt fogyasztottuk el.
   Meglátogattuk otthonában Palócz Imréné Rózsa Pirikét, aki Lajos édesapájánál Stern Sándornál tanulta ki a kereskedői szakmát. Az üzlet, ahol együtt dolgoztak a Rimóczi-kastély bal oldalán lévő (utolsó tulajdonos Rimóczi József, a főtéri rekonstrukció kapcsán az önkormányzat megvásárolta és lebontotta) házban volt. A boltban élelmiszertől festékig mindent forgalmaztak. Nagy volt az öröm hiszen Pirike sokat elkísérte a boltól az óvodába Lajost. Az emlékeket felidézve gyorsan szalad az idő. A búcsúzás után még a felvégben tettünk egykört a gépkocsival a városháza előtt búcsúztunk el.
   A nyár folyamán néhány napot kivannak eltölteni településünkön, ahonnan kerékpárral szeretnék megismerni a közelebbi településeket is.

Kép és szöveg: Tóth Tibor
Fotó: A vendégkönyvbe történt beírás után