febe fejlec lekerekitett

 Rékasi Károly megnyitja a kiállítást  Jászsági művészek Thália szekerén című időszaki kiállítás szeptember 29-én nyílt meg a Jász Múzeumban. Az 1990-ben a jászberényi Városvédő és Szépítő Egyesület és a Déryné Művelődési Központ által alapított Déryné-emlékplakettből évente kettőt adnak át, a jászság kulturális életében kimagasló tevékenység elismeréseként.

   A nagyszabású ünnepség dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége ügyvezetője köszöntette a megjelent nagyszámú érdeklődőt.
   Déryné Széppataki Róza az első magyar operaénekesnő halálának 150. évfordulóján a két alapító Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a jogutód Jászkerület Nonprofit Kft. által odaítélt díjat, Bolla János egyesületi elnök, Kovács Péter ügyvezető adta át. Az elismerést több évtizedes kimagasló munkájukkal a Jászság Népi Együttes és a Jászsági Hagyományőrző Egylet érdemelte ki. A kitüntetést a csoportok művészeti vezetői, a néptáncosoknál Szűcs Gábor, a hagyományőrzőknél Hortiné dr. Bathó Edit vette át.
 Fésűködő tükörbe Tolnay Klári Dérynét alakítja  A kiállítás témájához kapcsolódóan korabeli énekszámok, dallamok csendültek fel, jelenleg Jászságban elő művészektől, így Kóródi Anikó operaénekestől és Ecsedi Péter énekművésztől a hangszeres kíséretet dr. Réz Lóránt zongoraművész biztosította.
   A Jász Múzeum történetében most elsőként új típusú interaktív, digitális installációk, játékos feladatokat is tartalmazó kiállítás került összeállításra. Az ilyen jellegű kiállítások látványosak, érdekesek, de igen költségesek. A Magyar Géniusz program keretében benyújtott sikeres pályázat biztosította a kiállítás megvalósulását.
  Déryné eredeti zseborája dísztokkal A XIX és XX. században született és élt a Jászság „géniusz” művészeit láthatja együtt a látogató. Három – három művész Jászberényből és Jászárokszálláról, egy Jászkisérről indult el a színészet rögös útján, de sikereikkel örökre beírták nevüket a magyar színjátszás történetébe. Schekenbach Rozália közismert nevén Déryné Széppataki Róza (1793-1872) első magyar operaénekes, Köszeghy (Köszegi) Alajos (?-?), színész, Spagatner (Székely) Mihály (1901-1963), kétszeres Kossuth-díjas operaénekes, kiváló művész, Pethes Imre (1864-1924) magyar drámai színész, akadémiai tanár, színrendező, Nemzeti Színház örökös tagja, Kaszab Anna (1898-1975) színész, Görbe János (1912-1968) Kossuth-díjas színész, Küry Klára (1870-1935) színész operettprimadonna. A művészek életútját egy-egy tabló mutatja be. A hét művész életnagyságú szerepruhába öltöztetett bábuk arcai lézer technikával elevenedik meg. Korabeli televízión a XX. század második felében készült filmekből elevenedek meg részletek. Déryné eredeti zsebórája is látható. A kiállítás a fiataloknak lehetőséget biztosít ismeretterjesztő előadások, múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására, ami biztosítja, hogy megismerjék a Jászság Thália nagyait.
   A jászságban született jelenlegi generáció egyik jászberényi jelestagja Rékasi Károly színész, szinkronszínész nyitotta meg a kiállítást és sajátos humorával keltette fel az érdeklődést a kiállítás megnézése iránt.
   A program zárását a Jászsági művészek Thália szekerén időszaki kiállítás megtekintése jelentette, melynek egy-egy elemeit érdeklődéssel fedezte fel a szépszámú közönség.
  A kiállítás 2024. szeptember 31-ig látogatható. Jó szívvel ajánlom iskolai csoportoknak, felnőtt közösségeknek vagy családi programnak egyaránt. Biztosan maradandó élménnyel gazdagodva térnek haza.
Kép és szöveg: Tóth Tibor

1./ Rékasi Károly színművész kiállítást megnyitó beszéde
2./ Egy korabeli fésülködő tükörébe beépített monitor segítségével az 1951-ben készült Déryné játékfilm címszereplő Tolnay Klári énekel
3./ Déryné búcsúelőadásán kapott zsebórája, dobozával együtt. (magán gyűjtő letéti tárgya)