febe fejlec lekerekitett

 dr. Selmeczi László  A Jász Múzeum és a Jász Múzeumért Alapítvány 2022. október 12-13-án Jászberénybe a Városháza dísztermében tartotta meg – három évenként – mindig más kerületben a szokásos tudományos tanácskozást. A konferencia alcíme „A keletről jött jászok és kunok a magyarok között” három – a régészet, a történet és a néprajz – témakört ölelt fel.

   A köszöntők elhangzása után két nyugalmazott régész szaktekintélyt a jászok és kunok kutatóját dr. Selmeczi Lászlót és dr. Pálóczi Horváth Andrást a Jász Múzeum és a szakma jeles képviselői 80. születésnapjuk alkalmából köszöntötték.
Dr. Selmeczi László 1998-ban kapta meg a FÉBE legmagasabb elismerését a Tiszteletbeli Egyesületi Tag kitüntető címet, a Jászság és Jászfényszaru múltjának kutatása terén végzett önzetlen segítségéért, a jászok iránti példaértékű elkötelezettségéért. Jászfényszaru bel és külterületén 1996-1999 között négy nyáron át végzett helyi diákokkal régészeti feltárást. A FÉBE által szervezett konferencián több alkalommal tartott előadást. A FÉBE elnöke egy Bedekovich Lőrinc előlappal, születésnapi hátlappal ellátott éremet adott át az ünnepeltnek.
   Az elsőnap délelőttjén hét régészeti előadás hangzott el, köztük a két születésnaposnak, dr.Langó Péter régész, Jászfényszaru díszpolgárjának, valamint dr. Bíró Gyöngyvér régésznek, aki doktori disszertációját döntően Jászfényszaru határában a közelmúltban feltárt régészeti feltárásról írta.
 dr. Langó Péter  Dr. Langó Péter 20 perces képes vetített előadásában a 2022. szeptemberében Szentjakabpusztán a Jász Múzeum régésze Gulyás András Zoltán amunkatársaival egy gyűrőt talált. A lelet a XI. századból való, azon írásjelek találhatók. Hasonló írásjeleket ábrázoló gyűrűk a kárpátmedencén kívül is előkerültek. Így kutatók különböző következtetéseket vonnak le illetve publikáltak, pld. első kun rovásírás, görög, latin, héber betűk, illetve nem is írásjel látható a gyűrőn. Talán az utóbbi megalapítás lehet a végleges álláspont. További történeti kutatások adhatnak csak pontos választ.
   A délután folyamán este 7 óráig tíz történeti témájú előadás hangzott el. Nagyrésze olyan téma került terítékre, amely eddig a Jászkunságban nem került feldolgozásra. Dr. Bagi Gábor, a Damjanich János Múzeum történésze a bécsi pénzemberek szerepéről szólt a Redemptio kapcsán. A megváltási díj 65 %-át ők hitelezték meg.
   A második nap a néprajzosoké volt. Nyolc előadás foglalkozott ezzel a témakörrel. Testvérvárosunk a Kiskun Múzeum igazgatója Mészáros Márta etnográfus a múzeum büntetéstörténeti kiállításának megújításáról, a Kiskun Kerület börtöntörténetének kutatásáról tartott képes prezentációt. 2022-2023-ban 51 év után a Géniusz program keretében megújul a „börtönmúzeum” nem csak az épület, hanem tartalmában is. Az eddigi kiállítás országos büntetéstörténeti emlékeket tartalmazott, ami kiegészül a Kiskun Kerület ítélkezési gyakorlatának és emlékeinek bemutatásával. 
 dr. Biró Gyöngyvér  Az egyes témakörök végén az előadókhoz kérdések felvetésére, vélemények megfogalmazására is nyílt lehetőség.
   A házigazda Hortiné dr. Bató Edit a konferencia végén megköszönte az előadók felkészülését, megállapította, hogy az elhangzott 25 előadás megmutatta mi mindent nem ismertünk még, így sok új ismerettel gazdagodtunk. Kifejezte reményét, mint az eddigi XI. konferencia anyaga könyvben megjelent így ez is megjelenik 2023 második felében. Közkincsé válik az elhangzottak sokan mások is megismerhetik az előadások tartalmát, aminek bővebb változata kerül a kiadványba. .
   Viszont látással köszönt el, mert 2025-ben Kiskunfélegyháza rendezi meg a XIII. Jászkunság kutatása konferenciát.
Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó:

1./ Dr. Selmeczi László, a születésnapi éremmel
2./ Dr. Langó Péter előadását tartja
3./ Dr. Bíró Gyöngyvér előadását tartja