febe fejlec lekerekitett

 Jászsági évkönyv 2022  A Jászsági Évkönyv Alapítvány által december elejére elkészült, a dr. Pethő László nyugalmazott egyetemi decens által alapított és szerkesztett Jászsági Évkönyv sorrendben a 30. kötete.
   A kiadványt december 8-án, Jászberényben a Városi Könyvtár Kamaratermében mutatták be. A könyv 244 oldalon, öt fejezetben, 24 írást, tanulmányt 26 szerzőtől tartalmaz. Az irodalmi rovatban – pályázat alapján – további 10 szerző 17 vers és prózai alkotása jelnet meg. A képmelléklet Bugyi László Guriga Jászságért Díjjal kitüntetett egy oldal nagyságban 18 művészi fotói látható.
   A szerkesztésben közreműködők létszáma jelentősen bővült, összesen 26 fő segítette a felelős szerkesztő munkáját. A kiadvány szép és tartalmas ajándék a karácsonyfa alá.
   Az évkönyvben minden évben van jászfényszarui vonatkozású tanulmány, írás. Így van ez a jubileumi 30. kötetnél is.

   A Művészeti rovatban Erdei Gábor színész, újságíró - a tanítvány, a vers és prózamondó, a volt Napsugaras és Fortuna színjátszó – emlékezik Rozika néni – Kovács Andrásné 1937-2022 munkásságára. Személyes hangvételű írásából idézek: „…Sosem feledem lánglelkű tanításaid, inspiráló műveltséged, oltalmazó szereteted és kemény pofonod. Mindez kitörölhetetlen marad az elmémből a könyvtárszobád pot-pourri illatával, a kézzel „szántott” kézirataid látványával, utánozhatatlan instrukcióiddal és kifogyhatatlannak tűnő lendületeddel együtt. Milyen szerencsés vagyok, hogy ezeknek helye lehetett az életemben! Köszönök mindent! Sokat… talán a legtöbbet Tőled tanultam életemben! Ígérem, mindez nem vész kárba, és ha lesz rá módom, továbbadom!...”

   A História rovatban a sok érdekes tanulmány közül J. Nagy László ny. egyetemi tanár: Apponyi Albert Észak-afrikai utazása 1931. február–március című írása keltette fel érdeklődésemet.
   Apponyi, aki Jászfényszaru első díszpolgára, nagy formátumú, rendkívül művelt,
a nemzetközi életben is ismert és elismert, nagy tekintélynek örvendő politikus volt. „…Szeretett utazni. Ez nála nem egyszerűen amolyan „arisztokrata passzió” volt, hanem ismeretgyarapítás: az emberek, a társadalom a kultúrák megismerése. Nem mellőzve természetesen a klasszikus turisztikai cselekedetet, a térségre, országra leginkább jellemző műemlékek meglátogatását.1930-ban Egyiptomban járt, érdekelték az archeológiai ásatások, a piramisok és a királysírok. Az egyiptomi út ösztönözte arra, hogy Észak-Afrika nyugati felét is meglátogassa 1931-ben. Néhány hétig tartó utazásának élményeiről a Pesti Hírlap hasábjain számolt be március 8 és április 3 között Afrikai úti levelek címmel…”
   Az Irodalmi rovatban, a 30. jubileum kapcsán az évkönyv szerkesztősége pályázatot írt ki.

Pályázatukra 21 írótól, költőtől 53 alkotás érkezett, melyeket önkéntes, magyar szakos

tanárokból létrehozott bizottság bírált el. Ők tíz szerző tizenhét alkotásának megjelenésére tettek javaslatot.
   Örömünkre szolgál, hogy Ézsiás László (1947-) jászfényszari születésű költő és előadóművész, a FÉBE- tagja, a Honvágy című 1995-ben írt verse is bekerült a kötetbe.
„Ézsiás László: HONVÁGY

Egyszer csak megdobban a szív, és jönni kell.
Élőim és halottaim megint hazahívnak,
s mint a gyermek, tolnám a buszt, hogy minél előbb,
köszönhessek a Galga és a Zagyva hídnak.
Néha hazajövök, mert vár a Festő-köz,
a harangszó, a csend, a közel- s távolmúltam,
gyermekkorom szegényszagú fészke,
ahol magamban sírni már nagyon korán
megtanultam.
És ha sírotok felé jövök ifjú szüleim,
bizony sorba állnak szívemben a szavak.
Ahogy öregszik az ember lassan megtanulja,
sem élőt, sem holtat feledni nem szabad!
Néha hazajövök, hogy kezet fogjak testvérrel és jó baráttal,
nem azért mert így szokás,
és, hogy egyszer véletlenül megtaláljam
első szerelmem lábnyomát. 1995.”

   A Világot látó és alakító jászságiak rovatban szereplő nyolc neves személy külföldön töltött hosszabb, rövidebb története, országnak és szűkebb pátriánk a Jászságnak szereztek jelentős hírnevet.
   Kárpáti Márta: Értem egy rendőrtiszt jött – Szegedi Szilveszter Kubában című cikke áll hozzám legközelebb. Hogy miért, túl azon, hogy a Kubában eltöltött egy évről szóló riport érdekes. Szegedi Szilveszter 1968 és 1969 tanévekben a jászberényi Mezőgazdasági Szakiskola tanáraként gyakorlatot tanított nekem. Majd az iskola Jászapáti helyezése után a Megyei Növényvédő Állámás felügyelőjeként dolgozott. A jászfényszarui vasútállomáson a tsz. kertészeti csapatok által termesztett saláta, paprika, paradicsom, görögdinnye, főzőtök exportra történő szállítását növény-egészségügyi szempontból Ő vizsgálta és engedélyezte a kiszállítást. Ott 1970-1973 között szezonálisan dolgoztam így nap, mint nap találkoztunk.

   A Nézőpontok rovatban négy írás jelent meg.   
   A Mi újság Fényszarun? lapunk olvasói közül, aki szeretné az évkönyvet megvásárolni, úgy 3000 forintért Jászberényben a főtéren a LÍRA könyvesboltban vagy helyben, a Városháza II. emeletén Tóth Tibornál személyesen megvásárolhatja.

Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó:
1./ A Jászsági Évkönyv 2022 cím oldala