febe fejlec lekerekitett

 Gorjanc es Laszlo jó emléktábla végleges  Egy éves előkészítő munka után november 18-án délután új emléktáblát avattak a Városháza bejáratától jobbra eső főtére néző falon.
   Az avatással egyúttal emlékeztek a Hűtőgépgyár jogelődjének a Fémnyomó és Lemezárugyár hét évtizeddel ezelőtt történt létrejöttére. A gyár sikeres működése együtt járt Jászberény nagyarányú fejlődésével, a Jászság sok településén élők megélhetésének biztosításával. A Hőtőgépgyár a két gyáregységgel (Jászboldogháza, Jászárokszállás) együtt a 70-es évek végén több mint nyolcezer dolgozót foglalkoztatott. Köztük nagyon sok jászfényszarui lakost is. A gyár sikeres működésében két személy meghatározó szerepet játszott.

   Gorjanc Ignác (1924-1987), főmérnök, 1955-től igazgató, majd 1968-tól vezérigazgató. Csepelen született, vas- és fémesztergályos szakmát tanult, majd 1953-ban Állami Műszaki Főiskolán mérnöki diplomát szerzett.1954-ben Jászberénybe helyezték, a két éve alakult gyár főmérnökének. Ezt követően halláláig harminchárom éven át volt a gyár, Jászberény meghatározó személye. Az országgyűlésben húszéven át képviselte a jászberényieket, a parlament ipari bizottságának elnökeként az iparfejlesztésében is szerepe volt.
   László Károly (1917-1983), mérnök, 1955-től főmérnök, majd műszaki igazgató. Győrben született. Az 1938-ban elkezdett műszaki egyetemet (a család anyagi helyzete miatt) abba kellett hagynia, a műszaki mérnöki végzettséget 1950-ben szerezte meg. Az alumíniumgyártás és feldolgozás területét jelentős ismeretekkel rendelkezett, így őt is jászberényi gyárba helyezték. Irányításával született meg 1958-ban az első jászberényi tervezésű és kivitelezésű hűtőszekrény, a Super 100-as. A szifongyártást is ő hozta Magyarországra: az 1980-as évek elején a Hűtőgépgyár volt a világ legnagyobb szifongyártó cége, évi egy millió darabot állítottak elő.
1975-ben Állami Díjban részesültek, még életükben Jászberény Város Díszpolgárjai lettek, a rendszerváltás után utcát neveztek el róluk. Az emléktáblát kezdeményezőknek és állítóknak köszönhetően a fekete márványtáblába lézerrel gravírozott portrék és tevékenységüket méltató írás örökre megőrzi tevékenységüket.  
   Jászberény fejlesztésén túl a Hűtőgépgyár vezetése a Jásztelepüléseket is igyekezett támogatni. Településünkről dr. Lakatos Béla főorvos – városunk díszpolgára – baráti kapcsolatokat ápolt GorjáncIgnáccal, ennek is köszönhetően Jászfényszaru egészségügyi műszerezettségét a Hűtőgépgyár beszerzésekkel, adományozásokkal rendszeresen támogatta.
Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: Emléktábla