febe fejlec lekerekitett

Hlavacska 2023A Gépipari Tudományos Egyesület szervezésében a Szent József Katolikus Elektronikai Technikum és Gimnázium aulájában február 9-én ünnepséget szerveztek. Az eseményen az iskola egykori igazgatónőjére, néhai Hlavacska Andrásné Laki Éva tiszteletére emléktáblát avattak.

   Laki Éva villamosmérnöki végzettséggel a Hűtőgépgyár villamos laborjában az ott folyó kutató fejlesztő munkában kezdett el dolgozni, majd a tanítást választotta. 1974-től szakmai elméleti tárgyakat és villamosmérést tanított az Erősáramú majd Liska József Szakközép-iskolában. Pályázat útján 1987-től lett igazgató, melyet 24 éven át nyugdíjazásáig töltött be.
Szabó László Jászfényszarui születésű volt igazgató méltatta az intézményfejlesztésében tett múlhatatlan érdemeit. Felismerte és megteremtette, hogy a Jászság gazdaságfejlődéséhez igazodó jelentős elméleti és gyakorlati tudású középfokú szakembereket kell kibocsájtani az iskolából. A magas színvonalú szakmai tanítás pedig sokaknak biztos bejutást jelentett szakirányú felsőfokú intézményekbe.
   Az emléktábla leleplezése utána táblát kezdeményező és elhelyező egyesület, az önkormányzat, az iskola és a család helyezte el koszorúit.
   Az iskolában eltöltött 37 év alatt megszámolhatatlan sok fényszarui diákot tanított vagy segített megalapoznia a jövőjét. A jövőben az osztálytalálkozókan a tábla előtt megállva nem csak szóban, gondolatban, de emléktábla látványban is tudnak Hlavacska Andrásnéra emlékezni.
   A műszaki középfokú végzettséghez kapcsolódóan a Jászsági ipariüzemek igényeinek kiszolgálására egy nappal korában 8-án a Jászság gazdasági, politikai vezetői tanácskoztak. A kecskeméti Neumann János Egyetem és az egri Eszterházi Károly Katolikus Egyetem képviselői felvázolták a műszaki képzés lehetőségeit A résztvevők kinyilvánították, hogy szükséges létrehozni műszaki felsőoktatási képzést Jászberényben.

Kép és szöveg: Tóth Tibor
Fotó: Emléktábla