febe fejlec lekerekitett

 SVK Ördögné és Győri 1  A kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. fő pályázó, és együtt működő partnerei a Soltvadkert Város Önkormányzata és intézménye a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár, valamint a Jakabszállási Község Önkormányzata Térségi szakmai fórumot tartott 2024. április 17-én Soltvadkerten. Az egésznapos rendezvény témáinak nagytöbbsége a hungarikumok és helyi értékek szerepével foglalkozott.
   Így városunk Települési Értéktár Bizottságnak három tagja a bizottság vezetőjével Győri János Bertalannal az élen tapasztalatcsere céljából részt vett a tanácskozáson.

  SVK Cukrász Múzeum 1 Egymás után jöttek az érdekesebbnél érdekesebb előadások, prezentációk. Ahol másirányú (fürdő, átmenőforgalom stb.) lehetőségek adottak a turisztikai attrakcióra, a helyi értékek szerepe és jelentősebbé válik kiegészítőként azok is vonzerőt képviselhetnek. Soltvadkert Jászfényszaruval azonos időben lett város, több mint 7000 lakosú Oázis a Homokhátság szívében, a szőlő, a bor és a fagylat fővárosa. Turisztikai vonzerejét ezen túlmenően a Vadkerti tó adja, ami évente a magyarokon túl, sok ezer turistát vonz Európából. Így a kulturális élet sem csak a helyben élőkre fokuszál. Az ifjúság bevonása mindenhol fontos, de nehéz feladat. A Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) sikeres Ifjúsági Értékőr Hálózatot működtet. Tiszakécskén a Session program keretében a helyi értékeket videosorozat keretében híres és helyi zenekarok közreműködésével valósítják meg. A kecskeméti Közkincs műhely nagyobb városokban lehet sikeres.
 SVK Cukrász Múzeum 2  A délután szakmai műhely munka keretében jógyakorlatok bemutatására és tapasztalat cserére került sor. Szank település polgármestere a Születések fája, helyi értéküket mutatta be, amely a helyi közösséget erősíti. Sorsok és léptek címmel Fülöpjakab 1200 lakosú község faluházvezetője a filmkészítésről beszélt, amely összehozta a helyi közösséget. A Kiskunmajsai Hungarikum sétányról a helyi Konecsni György (1908-1970) kiskunmajsai születésű Kossuth-díjas magyar festő, grafikus, bélyegtervező, egyetemi oktatóról elnevezett Művelődési Központ vezetője beszélt.
  SVK Cukrász múzeum 3 A soltvadkerti helyi érték megédesítheti az életet program keretében az országosan hírnevet szerzett Szent Korona Cukrászdában látogattunk. Szervánszky László cukrászmester 1971 évben alapította a vállalkozást, közel múltbeli halat követően két gyermeke és családja viszi tovább. A cukrászda és üzem 80 fő állandó személyzettel működő családi vállalkozás. Időszakosan (nyáron) ez további 50-60 fő dolgozóval egészül ki. 2015 évben a cukrászda nyerte el ország tortája címet. Minden sütemény és fagylat eredeti régi receptek alapján, néhány különös alapanyagot kivéve (kakaóbab) kizárólag helyi és hazai alapanyagból készülnek. Az emeleten található az alapító által létre hozott Cukrász Múzeum a tárlókban sok száz cukrász kellék látható. Ezt követően a cukrászda is igazi látványoság a festményekkel, bútorzatával a XIX század második felét idézi.
 SVK Józsa kata zárszó  Az országtortájából kóstolóként kaptunk egy szeletet. Vásárfiaként valamennyien süteményeket hoztunk haza szeretteinknek. Legalább 50 féle fagylatból választhatunk 15 méter hosszú fagylatpultoknál.
   A szakmai fórumot a Pusztamonostor-i születésű Józsa Kata programvezető zárta. Kata Jászfényszarun rendszeres résztvevője volt a Bakancsos táboroknak, a Drámaműhely programjainak. Igazgatósága alatt Kecskeméten Kovács Andrásné Rozika segítségével önálló dráma műhelyt hozott létre.
   Hazafelé jövet a kocsiban beszélgetve, megállapítottuk, hogy a városunk nagyságrendjéhez képest a 2023 évi megalakulás ellenére a már jóváhagyott helyi értékek tekintetében nem vagyunk lemaradva. Néhány megvalósítható ötletet is hazahoztunk a tarsolyunkban.
Kép és szöveg: Tóth Tibor


Fotó:
1-2 Ördögné Czeglédi Mária és Győri János Bertalan
3-5 Cukrász Múzeum egy-egy vitrinben látható eszközök
6 Józsa Kata zárszó

Köszöntjük a szőlő, a bor és a fagylalt fővárosában!