febe fejlec lekerekitett

Több volt tsz. dolgozó javaslatát, egy találkozó megszervezését felkarolta Pál Károly mezőgazdasági gépszerelő, aki 1975. szeptember 1-től, 1993. augusztus 31-ig a helyi Béke Mg. Tsz-ben dolgozott.
   Wass Albert (1908-1998) erdélyi magyar író és költő gondolatát idézve, pontosan megfogalmazza az idő és emlékek viszonyát: Furcsa, ahogy az idő az ember fölött tovamegy. Események, emberek, gondolatok jönnek és mennek, érzések hullámzanak az ember lelkén keresztül, aztán egy idő múlva nem marad belőlük semmi. Elkallódnak szerte az életben, mint apró haszontalan holmik a házban. Itt-ott valami leszakad az emberből, valami láthatatlan kis lelki cafat, odaakad egy ajtókilincshez, egy-egy ablakpárkányhoz, rozoga padlóhoz, keskeny sétaúthoz. Az ilyeneket emlékeknek nevezzük, tiszteljük őket hosszabb-rövidebb ideig, aszerint, hogy mekkora bennünk a romantika. Aztán szépen és észrevétlenül végképpen elmaradnak mellőlünk, mint halk szavú régi barátok, vagy mint az élet, aki velünk indult s valahol egyszer lemaradt.”
   A találkozó a volt tsz-tagok közös egymás iránti tiszteletét, együtt emlékezését szolgálja.
A rendezvény tervezett időpontja 2021. november 20. (szombat) 13 óra, helye a Royal Kaszinó étterem (Dózsa György út 1.). Emlékek felidézése képeken, tárgyakban és szóban. Az asztalon pogácsa, ásványvíz.

   A beszélgetést követően közös vacsora, tányéron felszolgálva boszorkány szelet, rontott csirkemell, steak burgonya, párolt rizs, saláta, ásványvíz. A terem személyzettel, a vacsoraköltsége 2.800,- Ft/fő. Az asztalokon elhelyezett ásványvízen túl, az italfogyasztást minden résztvevő rendelése szerint fizeti. A találkozóra mindenkit várunk, aki a jászfényszarui mezőgazdasági tsz-ben valaha rövidebb hosszabb ideig gyakorlaton tanult, dolgozott. A családtagok részvételére is van lehetőség. A vacsora után baráti beszélgetés.
   A találkozóra jelentkezni lehet legkésőbb november 14-ig: Pál Károlynál a mobilon: 30-865-3941, kérésre lakáson felkeresi a jelentkezőt, vagy Tóth Tibornál vonalas telefonon: 06-57-660-800, mobilon: 30-337-3336 és személyesen a Városi Értéktárban, a részvételi díj egyidejű befizetésével. Jelentkezési határidőn túl részvételi díjat lemondás esetén nem tudjuk visszafizetni.
Az aktuális járványhelyzet, ha meghiúsítja a találkozó megtartását, a részvételi díjat visszafizetjük vagy későbbi időpontban megtartandó találkozóhoz használjuk fel.
   Találkozónk mottója is lehet Dan Millman (1946 -) amerikai író gondolata: „Az emlékek fakó festmények: néhányukat szeretettel dédelgetjük, mások fájdalmat idéznek fel bennünk. De nincs rá okunk, hogy eldobjuk őket. Csak tedd el bizonyos helyekre azokat, amelyeket meg kívánsz őrizni, hogy akkor nézegethesd őket, amikor csak akarod…”
Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: A fénykép a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél 2014. július 25-én a szakvezetők és irodai tsz dolgozók találkozóján készült.