febe fejlec lekerekitett

Lénárt Balázs évi 18 as anyakocája 2022 07 11 001A Szabad Föld hetenként megjelent újság egyik cikkében olvashatjuk 1955. február 6-án 6. szám 3 oldal:
   „A Hazafias Népfront jászberényi járási bizottsága által rendezett „Jászsági állattenyésztési hónap“ keretében vasárnap (február 3-án) Jászfényszarun tartottak „állattenyésztési napot“. A délelőtti állatbemutatót több mint kétezer főnyi közönség előtt tartották meg. 30 kiválasztott tehén közül Boros Antal 8 holdas gazda Kicsi nevű vörös-tarka tehene lett az első. A fehér hússertések bemutatása után a lovak felvezetésével fejeződött be a délelőtti állatbemutató. Délben nyitották meg az Állattenyésztési kiállítást, amely a jászfényszarui állattenyésztők eredményein kívül a jászboldogházi es jánoshidai gazdák eredményeit is bemutatta. A tapasztalatcsere értekezlet után kultúrműsor fejezte be a jól sikerült állattenyésztési napot.”
   Az eseményről több kép is fennmaradt az utókor számára. A képeket albumlapon beragasztva Berze Évától kapta a Városi Értéktár, melyet ezúton is köszönünk.

Fogat álltenybemutató 2022 07 11 001

Tóth Tibor

Fotók:

1./ Lénárt Balázs évi 18-as átlagú anyakocájával
2./ A fogat a Rk. templom keleti oldalán a mai buszmegálló környékén áll. A kép felirata szerint Menyhárt Antal és Barus (?) Joakhim I. díjas kancái