febe fejlec lekerekitett

 Mit rejt a ládafia Varga Anti a hátsó fiu 2022 11 21 001 Az idősebb korosztály még találkozott fagylaltos triciklivel, illetve ma is van modern változata és inkább már jégrémet árulnak.
   A ládafiában talált kép három dolog miatt is értékes. Egyrészt Jászfényszarun készült, igen régi az ötvenes végén és hatvanas években használt fagylaltos triciklit ábrázol. A hátér a harmadik érdekesség, a négy sor cseréppel és kúppal szegett nádtető a nagykéménnyel. Ilyen ház ma már csak mutatóban van egy-kettő köztük a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény a Somogyi Béla utcában.
   Egy kis fagylalt történeti tudnivaló: A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték, kb. ötezer évvel ezelőtt. Ekkor hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Magyarországra a fagylalt osztrákok által került a 18. században, az 1900-as évek elején megjelent szakácskönyvekben található volt fagylaltrecept.
   Hogy ki a két 10-11 év körüli fiú? A triciklit hajtó valószínű Varga Antal. Aki magára ismer, vagy hozzátartozó felismeri, az első jelent kezezőt, három gombóc fagylaltra vendégül látom. A kép készültekor 50 fillér volt egy gombóc, ma egy kicsit többe kerül.

Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: A képet a Városi Értéktár fotó archívumának Varga Zoltánné (Szolnok) adományozta.