febe fejlec lekerekitett

Az előző számban Pásztor Zsuzsanna helytörténeti pályázó tolla nyomán bemutattuk a szövetkezet korai történetét, faipari részlegének dolgozóit, könyvelői és egyéb adminisztratív tevékenységgel foglakozó tagjait. Íme a folytatás:

„A ’60-as években a lakatos munkákat még három műhelyben végezték az ott dolgozók. Az egyik műhely a Fürst Sándor (jelenleg Szent István) út 14. szám alatt id. Jánosi Imre lakóházának udvarán egy külön épületben kapott helyet. Itt készültek a TANÉRT Vállalat részére az iskolabútorok, óvodai székek, gyermekfektetők, zongoraszékek, Cibolya Mihály és „lisztes” Dobák János irányításával az íróasztalredőnyök. A részleg vezetője Palócz Imre volt.

A másik műhely a Lászlóvári Sándor által irányított kovácsműhelyből profilváltás következtében lakatos munkák végzésére átalakult műhely, a Széchenyi út 1. szám alatt volt, melynek helyén jelenleg családi ház áll. Itt a lakossági szolgáltatások mellett – melyek a ’60-as években folyamatosan megszűntek – az építő részleg által kivitelezett lakóházak, valamint a szövetkezet saját beruházásainak, felújításainak vasszerkezeti munkáit végezték. Ez a műhely alakult át a későbbiek során a TMK-lakatos műhellyé, ahol Kővágó János lett a vezető.

Pusztamonostoron is működött egy négyfős lakatos műhely Györgyfi Károly vezetésével. A lakossági szolgáltatások mellett itt gyártották a lakóházak fa ablakredőnyeinek vasalatait. A ’70-es években ez a műhely megszűnt, az itt dolgozók pedig át lettek helyezve a Jászfényszarun lévő lakatos műhelybe.

A Jászfényszarun lévő két műhely a ’70-es évek elején, a Vörösmarty úton, a volt Kismalom területén kapott helyet. Itt már a korábban gyártott termékek mellett a GANZ gyár részére darupályákhoz rögzítőbakok termelését is végezték a lakatos részlegben.

A szövetkezet raktára is a volt Kismalom területén működött. Ma már ezen a területen lévő épületek nincsenek meg, 2021. évben lebontásra kerültek. A raktár vezetését Csuka Béla után id. Kubala Antal vette át, majd 1969-ben Kiss Albertné is raktárosi munkakörbe került.

Az építőipari részleg vezetője 1967-től id. Ézsiás Vencel volt. Ez az egység a családi házak építését „kulcsátadással” végezte Jászfényszarun és a környező településeken. Ez lehetséges volt, hiszen a szövetkezet rendelkezett kőműves, ács, víz- és villanyszerelő, festő, bádogos szakemberekkel. Községi beruházásokat, felújításokat is végeztek: Plébánia, a Bajcsy Zsilinszky úti orvosi rendelő, mely jelenleg az Idősek Otthona. Továbbá e részleg végezte a szövetkezet tevékenységéhez szükséges épület-felújításokat és beruházásokat is.

1971-ben az építőipari brigád dolgozói részt vettek Jánkmajtison az 1970. évi nagy Tiszai árvíz következtében összedőlt lakóházak újjáépítésében is.

1979. tavaszán elkészültek és átadásra kerültek az ORION Vállalat 7. sz. Gyáregységének iroda-raktár és a faipari üzemcsarnokának épületei.

Jelentősen kapcsolódott az egyes részlegek és ezáltal a szövetkezet tevékenységéhez az anyagbeszerzés és a szállítás dolgozóinak munkája. A szövetkezet fennállása óta foglalkozott szakmunkástanulók gyakorlati oktatásával is. Szinte minden szakmában voltak ipari tanulók. Olyan szakmunkásokat képeztek mestereik, akik szakmájukban a későbbiekben kiválóan helytálltak.

A Szövetkezet Felügyelő Bizottságának elnöke Jáger István volt, aki egyike volt azon dolgozóknak, akik folyamatosan képezték magukat. Esti tagozaton több szövetkezeti dolgozóval együtt elvégezte a 8. általánost. Az eredeti cipész szakmája mellé megszerezte a villanyszerelői szakképesítést, és a cipész részleg megszűnése után ebben a munkakörben dolgozott. Ezen kívül különböző munkavédelmi és tűzvédelmi tanfolyamokat is végzett.

 A fiatalok körében élénk KISZ élet folyt. Az alapszervezet tagjai között nemcsak a szövetkezet állományában lévő fiatalok voltak. Azok a fiatalok is beléphettek, akiknek munkahelyén nem volt alapszervezet, valamint a 8. általánost elvégző fiatalok is tagok lehettek. A szövetkezet a KISZ alapszervezet rendelkezésére bocsátotta a faipari részleg Katona József útról nyíló épületében lévő helyiséget, ahol a fiatalok a különböző programok keretében hasznosan tölthették el szabadidejüket. Ez a terem szolgált a szövetkezet gyűléseinek, rendezvényeinek megtartására is. A KISZ szervezet tagjai pedig társadalmi munkák végzésével segítették a szövetkezet munkáját. Emlékezetesek maradtak az építőipari részleg részére végzett faháncsolások vagy az éjszakai téglakirakodások a vasúti vagonokból. Szép emlékként őrizzük a szövetkezet szocialista brigádjai által szervezett közös kirándulásokat is.

KDS KTSZ 4. képA szövetkezet dolgozóinak nagy része végzett különböző társadalmi munkát. Így többen tagjai voltak a Jászfényszarui Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, ahol először Szilágyi Ferenc, majd 1971-től Nagy József volt a tűzoltóparancsnok.

A Jászfényszarui Vegyesipari Kisipari Termelő Szövetkezet 1976.07.01-el egyesült a Jászárokszállási Vas –és Fémipari Kisipari Termelőszövetkezettel Jászsági Fa- és Vasipari Szövetkezet néven Jászárokszállási központtal. Az egyesült szövetkezet elnöke Jánosi Imre lett, aki közel egy évig végezte ebben a beosztásban a tevékenységét. Utána Csikós Miklós a jászárokszállási szövetkezet tagja került az egyesült szövetkezet élére.

A Jászfényszarui Telep vezetője Luda László, a faipari részleg vezetője Kiss József, a lakatos részleg vezetője Kővágó János lett. Az adminisztrátori titkárnői feladatokat ekkor már ifj. Csuka Béláné (Réz Gabriella) látta el. A Jászfényszarui telepen az egyesülés után is a korábban gyártott termékek előállítását végezték, de jelentős mértékben növekedve az ORION Rádió és Villamossági Vállalat megrendelésére. A Jászfényszarui Telephely Irodája ekkor már a Szabadság úton a Felső temetővel szemben a Márkus Ferenctől bérelt ingatlanban működött. Az egyesült szövetkezet 1979.03.31-el megszűnt. A jászfényszarui telephely dolgozói 1979.04.01-től átkerültek az újonnan megalakult ORION Rádió és Villamossági Vállalat VII. Gyáregységéhez.

A Jászfényszarui Vegyesipari Kisipari Termelőszövetkezet jelentős szerepet töltött be azzal, hogy alapot adott a nagyüzemi ipar létrejöttéhez és folyamatos bővüléséhez városunkban. Köszönöm a szövetkezet volt dolgozóinak, valamint hozzátartozóiknak, akik segítettek a múltat felidézni, hogy a Jászfényszarui Vegyesipari Kisipari Termelőszövetkezet minél hitelesebben maradhasson meg az utókor számára.

KDS KTSZ 5. kép KDS KTSZ 6. kép

Jászfényszaru, 2021. október; Pásztor Zsuzsanna”

Kiss Dávid Sándor

Képek

1. Nagy József (baloldalt) és Csomor Nándor (jobboldalt) a Steyr-Diesel 380-as típusú tűzoltó autóval a ’70-es években.

2. Az Ady Endre út 2 sz. alatti iroda udvarán a dolgozók egy csoportja 1963-ban; 1. sor: Mazács Miklós (építésvezető), Kéri Sándorné (anyagkönyvelő), Pásztor Zsuzsanna (kontírozó könyvelő), Dobák Istvánné (SZTK ügyintéző, pénztáros), Dobák János (műszaki vezető); 2.sor: Bagi Erzsébet (leíró könyvelő), Szórád Elek (műszaki tervező), Jáger Vendelné (adminisztrátor, titkárnő)

3. Az 1968. évi siófoki kirándulás emléke; ülő sor: balról Kővágó János, jobbról Langó János, mögötte Maróti Istvánné; álló sor: balról-jobbra Maróti István, Bagi János, Bagi Jánosné, Kővágó Jánosné, Langó Józsefné.