febe fejlec lekerekitett

  Lakónyilvántartó könyv 1946 végleges Pásztor Zsuzsanna a Városi Értéktárnak adományozta anyai nagyszüleinek Jászfényszarun 1946. november 20. napján kiállított Lakónyilvántartó könyvet.
   A másodiklap nyitó oldalán a tulajdonos vagy bérlő neve: Dobák Ábel név szerepel. Lakás: Jászfényszaru, Rottenbiller utca (Rottenbiller Lipót (1806-1870), Pest polgármestere, majd főpolgármestere) 916 szám.  A tulajdonos vagy bérlő aláírása.
   A Rottenbiller utca később Fürst Sándor, jelenleg Szent István út lett. A házszámozás ekkor 1-től folyamatosan történet, nem utcákként mit ma.
   Dátum, a kiállító aláírása Pádár János rendőr és a következő bélyegző lenyomat: MAGYAR ÁLLAMRENDERSŐG JÁSZBERÉNYI KAPITÁNYSÁG (körirat) és azon belül Jászfényszarui bejelentő hivatal kirendeltség (3/4 körirattal).

   A nyitólap hátlapján: A bejelentőlapot átvevő rendőri szerv bélyegzője, a lakás megjelölése földszintes. A bejelentkezett személyek adata: Dobák Ábel születési helye és éve Jászfényszaru, 1874. A szüleinek családi és utóneve: Dobák János és Maróti Katalin, állampolgársága: magyar, foglalkozása földműves, a jogcím: tulajdonos és állandó lakó.
A feleség Bukó Erzsébet, sz.: Jászfényszaru, 1883, Bukó Mihály és Bőti Klára, háztartásbeli.
   A házaspár Dobák Terézia leányát Pásztor József vette feleségül és az ő leányuk lett Pásztor Zsuzsanna, aki a nagyszülők házas telke mellé 1972-ben építkezett és azóta is ott lakik.  
Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: Lakónyilvántartó könyv fedőlapja