febe fejlec lekerekitett

ANNO sorozatunkban arról adunk tájékoztatást, hogy 100-130 évvel ezelőtt milyen szövetkezeteket működtettek eleink a településen.

A Központi Értesítőt a Kereskedelemügyi M. Kir. Minisztérium hetente csütörtöki és vasárnapi napokon jelentette meg. A XIX. évfolyam 1894. április 5-i 27. számának 8 oldalán olvashatjuk.
A Szolnoki törvényszék 1894. február 20. 2311. sz. 73/1 rendelkező végzésével a Jász-Fényszaru községi hitelszövetkezetet bejegyezte. Idézet a határozatból: „Ezen korlátolt felelősségű szövetkezet az 1894. évi január hó 25-ik napján tartott alakuló közgyűlés által elfogadott alapszabályok szerint keletkezett. Székhelye Jászfényszaru. A vállalat tárgya: tagjainak erkölcsi és anyagi jólétét – a takarékossági hajlam emelése, hitelük szervezése, illetőleg hiteligényeik kielégítése utján – fejleszteni. Tartama 20 év. Üzleti tőkéje: a tagok által befizetendő 26 frt-ban állapíttatik meg a heti előleges 10 kr.-os részletekben fizetendő. Az igazgatóság áll hét tagból, ezek: Gottmayer Soma, Korodi István, Kiss A. Sándor, Rimóczi József, dr. Lédig Lajos, Harangozó Mihály, Cserháti Joachim, választattak 3 évre. A czég érvényességére szükséges, hogy a szövetkezet irott vagy nyomott czége alá 2 igazgatósági tag saját, törvényszékileg bejegyzett aláírását jegyezze. Minden a társaság nevében kiadandó hirdetmény a Jász-Fényszarun szokásos hirdetési módon levéli uton és a Budapesti Hírlap czimü Budapesten megjelenő napilapban is közhírré fog tétetni.”
   A Központi Értesítő 1905 évi 68 számában olvashatjuk a Szolnoki törvényszék 1905. július 17. 10890 sz. 73/6 bejegyzését: „Jászfényszarui hitelszövetkezet, mint az Országos Központi Hitelszövetkezet tagja, főtelep Jászfényszaru”…
Tóth Tibor