febe fejlec lekerekitett

 Férhez megy a bíró lánya 1944  A fotó a Férjhez megy a bíró lánya c. színdarab bemutatása kapcsán készült, 1944 áprilisában, 79 évvel ezelőtt. A II. világháború vége felé az itthon maradottaknak még abban a helyzetben, – amikor sok magyar katona halt hősi halált és jöttek az értesítő levelek – volt lelkierő a szórakoztatásra, egy kis vidámságra.
   Ezt igazolja az utókornak megörökített fotó. A darabot Kovács János káplán, aki 1943-1946 között teljesített itt lelki szolgálatot (az ülősor balról 5. személy).
   Sajnos ma már mindenkit nem tudunk beazonosítani, szívesen vesszük, ha az olvasók felismerik valamelyik szereplő személyt és jelzéssel élnek felém (+36-30-337-3336).
   Néhányat azonosítottunk: így a legfelső álló sor balról jobbra a 3. személy Török Pál. A második álló sor balról jobbra a második vőlegény Jánosi Antal, a 3. fehér kalapos jegyzőt játszó személy Győri Imre. Az 5. szereplő Kis P Imre, a 8. Karizs Imre. A 10. a menyasszony Kapalyag Gizella, mellette a vőlegény Ézsiás Vencel Az ülő cigányasszony Pál Béláné született Ézsiás Anna.
   Köszönjük a képet Varga Zoltánné Győri Erzsébetnek, aki megőrizte és így közkincsé tehettünk.

Tóth Tibor
Fotó: Városi Értéktár gyűjteményéből