febe fejlec lekerekitett

 Kaszinó Étterem 1975 10 19  A hatvanas évek közepétől az ipari és mezőgazdasági szakmunkás tanulók presztízsének növelése érdekében létre hozták a szakma kiváló tanulója országos felmenő rendszerű versenyt. Az iskolák a legjobban felkészült tanulói megyei, területi az ott győztesek pedig szakmánként országos szinten mérték össze tudásukat. Áprilisban vagy májusban megrendezett országos döntőn az első 10 helyezett automatikusan megkapta a szakmunkás bizonyítványt így számukra befejeződött az oktatási év és szakmájukban rögtön elhelyezkedhettek. Eredményükkel az iskolájuknak és a szakmának is dicsőséget szereztek. A rendszerválás után, mint annyi más ez is megszűnt.
   Hamvaiból feltámadva a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt 2008 évben rendezte meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együtt. A versenyt azóta is évente megrendezik. 
   A Szolnok Megyei Néplap 1969. május 28. (szerda) lapszám 8 oldalán olvashatjuk: „A SZAKMA kiváló tanulója országos versenyen soronkívül kapta meg szakmunkás bizonyítványát néhány földművesszövezetkezeti 3. éves vendéglátóipari tanuló. Soronkívül lett szakmunkás a cukrász szakmát tanuló fegyverneki Vincze Piriska, az abádszalóki P. Nagy Mária, a túrkevei Csizi Teréz és a jászfényszarui Cserháti Zoltán felszolgáló.”
   A cikkhez tartozik egy közel 50 évvel ezelőtt készült fénykép is. A fotó 1975. október 19-én (vasárnap) egy rendezvény előtti állapotot rögzített. A képen balról jobbra haladva Cserháti Zoltán, Török József, Nagy István, Kovács Pál és Cserháti Tibor látható.
Tóth Tibor

Fotó: Városi Értéktár fotó archívuma